Τα αρτοποιεία ήταν σπουδαία στην εμπορική ζωή της Πομπηίας και πρέπει να τροφοδοτούσαν και τα κοντινά χωριά γιατί ήταν πολλά για να εξυπηρετούν μόνο την πόλη. Ένα από το χαρακτηριστικότερα αρτοποιεία που θα δείτε στην Πομπηία είναι το Pistrinum του Στραβού Δρόμου (Vicolo Storto) με μυλόπετρες και φούρνους άριστα συντηρημένους.

Αναπαράσταση του κύκλου εργασίας ενός μύλου- φούρνου (pistrinum) πριν 2000 χρόνια.

Αποθήκευση δημητριακών
Αποθήκευση δημητριακών σε τσουβάλια

Οι "εργάτες" της τότε εποχής, έπαιρναν ένα ένα τα τσουβάλια με τα αποθηκευμένα δημητριακά και έριχναν το σιτάρι μέσα σε μια μεγάλη μυλόπετρα η οποία ωθούνταν από ένα βόδι.

Άδειασμα σιταριού
Άδειασμα σιταριού

Κάθε μυλόπετρα αποτελείται από 2 σημεία σε ηφαιστειακή λάβα: η μία γεμάτη και κωνική (meta) στερεωμένη σε στρογγυλή λίθινη βάση, η άλλη κούφια και και δικωνική (catillus) περιστρεφόμενη πάνω στην πρώτη. Δύο άντρες περιστέφουν το catillus για το κατέβασμα του σιταριού και τη συντριβή του κατά την επαφή με το meta, ακολουθεί και εκτοξεύεται το αλεύρι κάτω, και συσσωρεύεται σε μολύβδινο δοχείο που περίκλειε τη στερεά λίθινη βάση.

Περιστροφή catillus
Περιστροφή catillus
Συναρμολόγηση μυλόπετρας
Συναρμολόγηση μυλόπετρας

Στη συνέχεια, επεξεργάζονταν και ζύμωναν τη ζύμη μέσα σε μεταλλικά καλούπια, συνήθως σε σχήμα κουλούρας. Τέλος, έψηναν το ψωμί σε φούρνους σαν και αυτόν που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

Ζύμωμα ψωμιού
Ζύμωμα ψωμιού
Φούρνος
Φούρνος

Τα ψημένα ψωμιά, στις διάφορες ποιότητες και σχήματα ύστερα από παραγγελίες, έβγαιναν εκτεθειμένα σε πολυάριθμα ράφια και πάγκους και η πώληση γινόταν απευθείας στο κοινό. Ένα μέρος της παραγωγής αποστελνόταν στους μεταπωλητές των κοντινών χωριών.

Η πώληση του ψωμιού
Η πώληση του ψωμιού

Βιβλιογραφία: Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες για την αρχαία Πομπηία πάρθηκαν από τον τουριστικό οδηγό "ΠΟΜΠΗΙΑ σήμερα και πώς ήταν πριν 2000 χρόνια", Αλ.Καρπιτσέτσι

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Τα πρώτα ροδάκινα στην Ελλάδα

Λέγεται ότι αυτοί που έφεραν την πρώτη ποικιλία ροδάκινων στη χώρα μας ήταν οι στρατιώτες του Μ.Αλεξάνδρου. Η καλλιέργεια αυτή καταγόταν από την Κίνα και το όνομα της καλλιέργειας ήταν "προύνος ο...

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Γεύμα από γάλα φοράδας

Οι νομάδες πολεμιστές του Τζένγκις Χαν, που περνούσαν πολλές ώρες πάνω στη ράχη του αλόγου τους, ξέραιναν στον ήλιο γάλα φοράδας μεταβάλλοντας το σε ελαφριά σκόνη και έριχναν λίγη απ'αυτή τη σκόνη σε...

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Σοκολάτα ΙΟΝ

Η σοκολάτα αμυγδάλου ΙΟΝ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1930. Η σοκολατοποιία ΙΟΝ μόλις είχε ιδρυθεί σε μια γειτονιά του Ν.Φαλήρου και στις εκεί μονοκατοικίες κυριαρχούσε η ευωδιά των...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ