Αναπαράσταση του κύκλου εργασίας ενός μύλου- φούρνου (pistrinum) πριν 2000 χρόνια.
Αποθήκευση δημητριακών σε τσουβάλια
Οι "εργάτες" της τότε εποχής, έπαιρναν ένα ένα τα τσουβάλια με τα αποθηκευμένα δημητριακά και έριχναν το σιτάρι μέσα σε μια μεγάλη μυλόπετρα η οποία ωθούνταν από ένα βόδι.
Άδειασμα σιταριού
Κάθε μυλόπετρα αποτελείται από 2 σημεία σε ηφαιστειακή λάβα: η μία γεμάτη και κωνική (meta) στερεωμένη σε στρογγυλή λίθινη βάση, η άλλη κούφια και και δικωνική (catillus) περιστρεφόμενη πάνω στην πρώτη. Δύο άντρες περιστέφουν το catillus για το κατέβασμα του σιταριού και τη συντριβή του κατά την επαφή με το meta, ακολουθεί και εκτοξεύεται το αλεύρι κάτω, και συσσωρεύεται σε μολύβδινο δοχείο που περίκλειε τη στερεά λίθινη βάση.
Στη συνέχεια, επεξεργάζονταν και ζύμωναν τη ζύμη μέσα σε μεταλλικά καλούπια, συνήθως σε σχήμα κουλούρας. Τέλος, έψηναν το ψωμί σε φούρνους σαν και αυτόν που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.
Τα ψημένα ψωμιά, στις διάφορες ποιότητες και σχήματα ύστερα από παραγγελίες, έβγαιναν εκτεθειμένα σε πολυάριθμα ράφια και πάγκους και η πώληση γινόταν απευθείας στο κοινό. Ένα μέρος της παραγωγής αποστελνόταν στους μεταπωλητές των κοντινών χωριών.
Η πώληση του ψωμιού
Βιβλιογραφία: Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες για την αρχαία Πομπηία πάρθηκαν από τον τουριστικό οδηγό "ΠΟΜΠΗΙΑ σήμερα και πώς ήταν πριν 2000 χρόνια", Αλ.Καρπιτσέτσι
Τα πρώτα ροδάκινα στην Ελλάδα
Λέγεται ότι αυτοί που έφεραν την πρώτη ποικιλία ροδάκινων στη χώρα μας ήταν οι στρατιώτες του Μ.Αλεξάνδρου. Η καλλιέργεια αυτή καταγόταν από την Κίνα και το όνομα της καλλιέργειας ήταν "προύνος ο...
Γεύμα από γάλα φοράδας
Οι νομάδες πολεμιστές του Τζένγκις Χαν, που περνούσαν πολλές ώρες πάνω στη ράχη του αλόγου τους, ξέραιναν στον ήλιο γάλα φοράδας μεταβάλλοντας το σε ελαφριά σκόνη και έριχναν λίγη απ'αυτή τη σκόνη σε...
Σοκολάτα ΙΟΝ
Η σοκολάτα αμυγδάλου ΙΟΝ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1930. Η σοκολατοποιία ΙΟΝ μόλις είχε ιδρυθεί σε μια γειτονιά του Ν.Φαλήρου και στις εκεί μονοκατοικίες κυριαρχούσε η ευωδιά των...