Για τη γέμιση:
- συκώτι πάπιας
- 100 γρ. καπνιστό χοιρινό μπούτι
- 1-2 κρεμμύδια
- 500 γρ. μήλα
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε το συκώτι της πάπιας, το ζαμπόν και τα κρεμμύδια και καθαρίζουμε τα μήλα.
- Κόβουμε 2 μήλα σε μικρά κομμάτια και τα θερμαίνουμε για 3-4 λεπτά σε μια σκεπαστή κατσαρόλα. Μην ανοίγετε άσκοπα το καπάκι γιατί φεύγουν οι υδρατμοί που γίνονται από το χυμό των φρούτων και είναι απαραίτητοι για το ψήσιμο των μήλων χωρίς νερό.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα ξεφλουδισμένα μήλα, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Τρίβουμε με ματζουράνα το εσωτερικό της πάπιας, βάζουμε τη γέμιση και ράβουμε ή στερεώνουμε κάπως το ανοιχτό μέρος της πάπιας για να μη χυθεί έξω η γέμιση.
- Ροδίζουμε σε ένα σκεύος την πάπια από όλες τις πλευρές για 7 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το λίπος που βγαίνει, τοποθετούμε το καπάκι και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά επί 30 λεπτά.
- Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά την πάπια, ξαναβάζουμε το καπάκι και σιγοψήνουμε ακόμη μια φορά επί 30 λεπτά.
- Από το φόντο του ψητού παρασκευάζουμε τη σάλτσα.
Υλικά για τη σάλτσα ψητού:
- χυμός ψητού
- 1/8 λίτρο νερό
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
- 1/8 λίτρο ξυνή αφρόκρεμα
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Διαλύουμε το ζωμό του ψητού με νερό. Αναδεύουμε αλεύρι, το βράζουμε μια στιγμή με το ζωμό και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Επειδή ο λίγος ζωμός που βγάζει το ψητό, είναι πολύ αρωματικός, μπορούμε να τον αραιώσουμε με λίγο νερό ακόμα.
Σημείωση:
Οταν έχουμε μαγειρέψει το ψητό με κρεμμύδια, ντομάτες κλπ. μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το αλεύρι για να πήξουμε τη σάλτσα, αρκεί μόνο να περάσουμε από λεπτό τρυπητό το ζωμό. Το αλεύρι για πήξιμο οπωσδήποτε δε μας χρειάζεται, όταν αντί για νερό χρησιμοποιήσουμε ξυνή αφρόκρεμα.
Μοσχάρι chow mein
Υλικά (για 4 άτομα): ½ κιλό μοσχαράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες 10 αποξηραμένα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 κλωναράκι σέλερι 1 σκελίδα σκόρδο 3 πιπεριές...
Lecso (Ουγγρικό)
Υλικά 1 κ. πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 1 κ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λάδι 1 φλ. ρύζι αλάτι 1 χωριάτικο λουκάνικο ανά άτομο Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμύδι με...
ISICIA OMENTATA (μπιφτέκια)
(Απίκιος 2, 1, 7) Συστατικά: 500g κιμά 1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι 50ml Liquamen (μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κλ αλάτι + λίγο λευκό κρασί)...