Για τον κιμά:
Βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να είναι "αλ ντέντε", τα σουρώνουμε, τους βάζουμε λίγο λαδάκι να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τσιγαρίζουμε το κρεμύδι με τον κιμά και όταν ο τελευταίος πάρει χρώμα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε καλά και σιγανεύουμε στο μέτριο τη φωτια.
Ρίχνουμε την κανέλα, τη δάφνη, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, μπόλικο κύμινο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά και μετά σιγανεύουμε πολύ τη φωτιά. Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει άλλα 10 με 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.
Έπειτα ρίχνουμε λιγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει και το αφήνουμε να βράσει.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, αλάτι, πιπέρι και μπόλικο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι! (Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη μπεσαμέλ του εμπορίου και να προσθέσουμε τα μπαχαρικά και λίγο τριμένο τυρί.)
Στρώνουμε σε πυρέξ τα μισά μακαρόνια, τα ανακατεύουμε με τυρί και μετά στρώνουμε το 1/3 του κιμά.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια με τυρί όπως πριν και μετά όλο τον υπόλοιπο κιμά.
Βάζουμε μια στρώση τυρί, απλώνουμε ομοιόμορφα τη μπεσαμέλ, άλλη μια στρώση τυρί από πάνω και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πακέτο ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτα (πουμαρό ντε!)
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- λίγη πάπρικα
- λίγο πιπέρι καγιέν
- 3 φύλλα δάφνης
- 4 γαρύφαλλα
- 3 μπαχάρια
- 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
- μπόλικο κύμινο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 1 λίτρο γάλα ελαφρύ
- 5 κουταλιές αλεύρι
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 κουταλιά τριμμένο τυρί
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να είναι "αλ ντέντε", τα σουρώνουμε, τους βάζουμε λίγο λαδάκι να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τσιγαρίζουμε το κρεμύδι με τον κιμά και όταν ο τελευταίος πάρει χρώμα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε καλά και σιγανεύουμε στο μέτριο τη φωτια.
Ρίχνουμε την κανέλα, τη δάφνη, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, μπόλικο κύμινο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά και μετά σιγανεύουμε πολύ τη φωτιά. Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει άλλα 10 με 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.
Έπειτα ρίχνουμε λιγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει και το αφήνουμε να βράσει.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, αλάτι, πιπέρι και μπόλικο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι! (Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη μπεσαμέλ του εμπορίου και να προσθέσουμε τα μπαχαρικά και λίγο τριμένο τυρί.)
Στρώνουμε σε πυρέξ τα μισά μακαρόνια, τα ανακατεύουμε με τυρί και μετά στρώνουμε το 1/3 του κιμά.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια με τυρί όπως πριν και μετά όλο τον υπόλοιπο κιμά.
Βάζουμε μια στρώση τυρί, απλώνουμε ομοιόμορφα τη μπεσαμέλ, άλλη μια στρώση τυρί από πάνω και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Μακαρόνια ογκρατέν
Υλικά (για 6 άτομα): ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 4 κουταλιές σούπας αλεύρι 3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα 2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 1 μέτριο...
Μακαρόνια με κιμά
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ (3-4 άτομα) ΥΛΙΚΑ 1/2 πακέτο μακαρόνια 1 τριμμένη ντομάτα ή ανάλογο πελτέ 1/4 κιμά (μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο) 5 ποτήρια νερό 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι...
Σπαγγέτι καρμπονάρα
Υλικά: 1/2 κιλό σπαγέτι βρασμένα σε αλατισμένο νερό 1/4 μπέικον μακρόστενο ψιλοκομμένο 1/4 ζαμπόν ψιλοκομένο ή 1/2 ZWANN τριμμένο 1/4 GOUDA τριμμένο 1/4 KERRYGOLD τριμμένο 1 κρέμα γάλακτος (μεσαίο...