ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

 

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τον κρόκο στη μαγειρική

Είναι απλή η χρήση του κρόκου στη μαγειρική, δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Υπάρχει ωστόσο ένας χρυσός και απαράβατος κανόνας που αφορά την ποσότητα: λίγο πρέπει να βάλετε, γιατί αν βάλετε παραπάνω από όσο χρειάζεται, το φαγητό θα έχει άσχημη γεύση και μυρωδιά. Θα επιμείνω λίγο σ΄αυτό το σημείο γιατί είναι θεμελιώδες.
Παρόλο που η ποσότητα του σαφράν μπορεί να ποικίλλει ελαφρά ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός, σας δίνω μερικά στοιχεία σαν μπούσουλα: ¼ του γραμμαρίου είναι αρκετό για 750 γραμμ. ρύζι, για ένα λίτρο γάλα είναι αρκετή ποσότητα οι 15-20 ίνες, ενώ για τα ψωμιά ¼ του γραμμαρίου είναι αρκετό για κάθε κιλό αλεύρι. Για τα ζυμαρικά (μακαρόνια, χυλοπίτες, λαζάνια κ.λ.π.), επειδή βράζουν σε αρκετό νερό και χάνουν άρωμα και χρώμα, μπορείτε να βάλετε περισσότερο, μέχρι ½ γραμμάριο για κάθε κιλό άσπρο αλεύρι.
Αν, αφού δοκιμάσετε, θέλετε πιο έντονο το σαφράν σε κάθε φαγητό, αυξήστε το κατά 15-20 ίνες κάθε φορά μέχρι να πετύχετε τη γεύση του γούστου σας.
Είναι καλύτερα να βάζετε τον κρόκο σε λίγο νερό για να βγάζει το χρώμα του πριν τον χρησιμοποιήσετε. Έτσι στο νερό είναι καλύτερα να μείνει 2-3 ώρες ή όλη τη νύχτα, αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε σε ζύμη. Αν είναι για μαγείρεμα, μπορεί να μείνει 15 λεπτά ή περισσότερο.
Το κονιορτοποιημένο προϊόν δίνει ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα, ενώ οι ίνες ολόκληρες, ιδιαίτερα σε μερικά φαγητά όπως το ρύζι, δίνουν χρώμα κίτρινο πιο πυκνό, σχεδόν πορτοκαλί, στα σημεία που παραμένουν οι ίνες. Όταν αποκτήσετε κάποια πείρα θα μπορείτε να το κάνετε αυτό επίτηδες για διακοσμητικούς λόγους.
Μπορείτε να βάλετε τις ίνες όπως είναι, ολόκληρες και στεγνές, από πάνω σε κάποιο φαγητό. Ο τρόπος αυτός ταιριάζει περισσότερο σε σούπες.
Οι χημικοί μου λένε ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται νερό σε φυσική θερμοκρασία για το μούλιασμα του κρόκου και να το βάζετε προς το τέλος του μαγειρέματος ώστε να διατηρεί όλα τα ευεργετικά του συστατικά.

Σημείωση: Το βιβλίο κυκλοφορεί με την αρωγή του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, στην Κοζάνη καλιεργείται συστηματικά κόκκινος κρόκος πρώτης ποιότητας με σημαντικότατες εξαγωγές στην Ευρώπη, στην Αμερική και την Ασία.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Μικρά μυστικά για τα όσπρια

Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει να μουσκεύετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε καθαρό νερό. Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία του...

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Φρέσκα αυγά ή ψέμα;

Παίρνουμε ένα ποτήρι νερό και ρίχνουμε 35 γραμ. αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το αλάτι να λιώσει. Ριχνουμε το αυγό και αν πάει στον πάτο, είναι φρέσκο αυγό της ημέρας. Αν πάει στη μέση, είναι 3-5...

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Συμβουλές για το βράσιμο των αβγών

Να είναι σε θερμοκρασία δωματίου το αβγό κι όχι από το ψυγείο Μέσα στο νερό που βράζει να έχετε βάλει και λίγο ξύδι ή αλάτι Αν σπάσει παρ'όλα αυτά, για να μη χυθεί όλο το ασπράδι του, τυλίξτε το σε...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ