από papatrehas

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΨΑΡΙ + ΣΟΥΠΑ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ ( 2 ΠΙΑΤΑ )

 

Υλικά:
  • Για 1 κιλό ψάρια (φαγκρί, λυθρίνια, βακαλάος, σφυρίδα, λαυράκι, κέφαλος ή οτιδήποτε άλλο) υπολογίστε 200 γραμμάρια ωμό στην μερίδα
  • 2 αυγά και δυο κρόκους
  • 3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες κομμένες στην μέση
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 2-3 καρότα
  • Σέλινο ½ ρίζα μικρή με τα φυλλαράκια
  • Μια κούπα τσαγιού ρύζι Καρολίνα (όχι πολύ γεμάτη)
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 2 λεμόνια (το χυμό)
  • λίγο ξύδι
  • ελαιόλαδο αρίστης ηπιότητας για την σούπα - υπολογίστε μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα και 1 κρασοπότηρο ακόμα (½ για την μαγιονέζα και ½ για το λαδολέμονο)
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή
  • αλάτι
  • ρίγανη
  • μαυροπίπερο φρεσκοκομμένο
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το ψάρι (ή τα ψάρια) από τα εντόσθια και τα λέπια, το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα νερό (υπολογίστε ένα ποτήρι του νερού ανά μερίδα + 1 για τυχόν απώλειες) με το ανάλογο αλάτι.

Θεωρείτε βρασμένο όταν το κρέας του ψαριού ξεχωρίζεται από τα κόκαλα του.

Αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα, σουρώνουμε το ζουμί και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες, το σέλινο, τα καρότα το κρεμμύδι και το ρύζι.

Στο διάστημα αυτό που βράζουν τα λαχανικά ξεκοκαλίζουμε με μεγάλη σχολαστικότητα το ψάρι, βάζοντας τα ξεκοκαλισμένα κομμάτια σε μια μεγάλη πιατέλα. Σε ένα σέικερ βάζουμε το ½ χυμό λεμονιού μαζί με ½ ποτήρι του κρασιού το λάδι και την ρίγανη τα χτυπάμε και το περιχύνουμε πάνω στο ψάρι.

Όταν βράσουν τα λαχανικά, αφαιρούμε τις πατάτες.

Το σέλινο (ρίζα και φύλα) μαζί με τα καρότα και το κρεμμύδι τα περνάμε στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε πάλι μέσα στην σούπα, μετά ρίχνουμε και το λάδι (μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα), στη συνέχεια σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τον άλλο ½ από το χυμό του λεμονιού, μαζί με 2 αυγά και την 1 κουταλιά αλεύρι και με την βοήθεια ενός πιρουνιού αυγοκόβουμε την σούπα.

Όταν είναι να τη σερβίρουμε, της ρίχνουμε από πάνω το φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο ή μίξη από πιπέρια.

Τέλος βάζουμε στο μίξερ τις πατάτες, ½ ποτήρι του κρασιού λάδι (το υπόλοιπο), ρίχνουμε τα 2 κροκάδια, την μουστάρδα, λίγο ξύδι, αν σας βγαίνει σφιχτή ρίξτε μερικές κουταλιές από την σούπα, λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μαγιονέζα. Με μια σπάτουλα κουζίνας, την απλώνουμε πάνω από τα κομμάτια ψαριού στην πιατέλα.

Η σούπα σερβίρεται ζεστή για πρώτο πιάτο, το ψάρι σε θερμοκρασία δωματίου για δεύτερο, εγώ το συνοδεύω με Αγιορείτικο οίνο μονοξυλίτη.

Καλή επιτυχία.

Σε μερικές περιοχές της Ελλάδος μια παρόμοια συνταγή λέγετε Μακαργιά αλλά είναι χωρίς μαγιονέζα και αυγολέμονο, την σούπα την κάνουν πολύ νερουλή, με πολλά λαχανικά, για να χορτάσουν.

Είναι το φαγητό που τρώει η οικογένεια του θανόντος μετά την ταφή.

ΨΑΡΙΚΑ

Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά

Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...

ΨΑΡΙΚΑ

Αγγινάρες με σουπιές και πατάτες

Υλικά 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 200 γρ. άσπρο ξηρό κρασί 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 600 γρ....

ΨΑΡΙΚΑ

Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ