ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΓΑΥΡΟΣ ΒΡΑΣΤΟΣ ΛΕΜΟΝΑΤΟΣ
Υλικά:
- 1 κιλό γαύρο (όσο πιο μεγάλο)
- το χυμό ενός λεμονιού
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- αλατάκι, πιπεράκι
- ρίγανη
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:
Σημείωση: Μη κάνετε το λάθος και βάλετε ξίδι αντί για λέμονι, πάει καταστράφηκε το ψάρι.
Συνοδέυουμε με αγγουροτομάτα και κρεμμύδι και ουζάκι.
Άντε και καλή μας όρεξη.
- Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα ψάρια, τα τοποθετούμε όμορφα το ένα δίπλα στο άλλο (λίγο σφικτά) σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αν θέλουμε και το σκόρδο σε φετούλες. (εγώ δεν το προτιμώ)
- Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλύψει τα ψάρια μέχρι την μέση (όχι τελείως) και το ελαιόλαδο.
- Μισοσκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος προσέχουμε μήπως χρειαστεί και άλλο νερό.
- Αφούν ψηθούν (ψήνονται πολύ γρήγορα), προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μία βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά.
- Τα ψάρια πρέπει να μείνουν με αρκετό ζουμάκι. Είναι απαραίτητο για βούτες με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Σημείωση: Μη κάνετε το λάθος και βάλετε ξίδι αντί για λέμονι, πάει καταστράφηκε το ψάρι.
Συνοδέυουμε με αγγουροτομάτα και κρεμμύδι και ουζάκι.
Άντε και καλή μας όρεξη.
Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά
Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...
Αγγινάρες με σουπιές και πατάτες
Υλικά 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 200 γρ. άσπρο ξηρό κρασί 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 600 γρ....
Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας
Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...