ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΓΑΥΡΟΣ ΒΡΑΣΤΟΣ ΛΕΜΟΝΑΤΟΣ

 

Υλικά:
  • 1 κιλό γαύρο (όσο πιο μεγάλο)
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • αλατάκι, πιπεράκι
  • ρίγανη
Εκτέλεση:
  • Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα ψάρια, τα τοποθετούμε όμορφα το ένα δίπλα στο άλλο (λίγο σφικτά) σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αν θέλουμε και το σκόρδο σε φετούλες. (εγώ δεν το προτιμώ)
  • Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλύψει τα ψάρια μέχρι την μέση (όχι τελείως) και το ελαιόλαδο.
  • Μισοσκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    Κατά την διάρκεια του ψησίματος προσέχουμε μήπως χρειαστεί και άλλο νερό.
  • Αφούν ψηθούν (ψήνονται πολύ γρήγορα), προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μία βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Τα ψάρια πρέπει να μείνουν με αρκετό ζουμάκι. Είναι απαραίτητο για βούτες με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Με τον ίδιο τρόπο, ψήνουμε φρέσκια παχιά σαρδέλα και τσιπούρα. Την τσιπούρα μόνο επειδή είναι μεγάλο ψάρι πρέπει να την γυρίσεις μία φορά στο τηγάνι.

Σημείωση: Μη κάνετε το λάθος και βάλετε ξίδι αντί για λέμονι, πάει καταστράφηκε το ψάρι.

Συνοδέυουμε με αγγουροτομάτα και κρεμμύδι και ουζάκι.

Άντε και καλή μας όρεξη.

ΨΑΡΙΚΑ

Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά

Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...

ΨΑΡΙΚΑ

Αγγινάρες με σουπιές και πατάτες

Υλικά 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 200 γρ. άσπρο ξηρό κρασί 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 600 γρ....

ΨΑΡΙΚΑ

Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ