ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΖΕΔΕΣ, ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ ΚΑΙ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 φιλέτο μπακαλιάρου (½ κιλό)
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το τρυφερό)
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 μαρούλι μεγάλο
- 3/4 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι σε φέτες
- αλάτι, πιπέρι
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Εκτέλεση:
- Ξαρμυρίζουμε το μπακαλιάρο αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό.
- Ζεματίζουμε ελαφρά τα μαρουλόφυλλα.
- Βγάζουμε το ψάρι από το νερό, το στραγγίζουμε και βγάζουμε την πέτσα. Χωρίζουμε σε πολύ μικρά κομματάκια το μπακαλιάρο και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τα λαχανικά, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε τα υλικά για να ενωθούν μεταξύ τους.
- Στην άκρη κάθε μαρουλόφυλλου βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά σε κυλινδρικό σχήμα. Στρώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με τις φέτες του λεμονιού και τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες.
- Περιχύνουμε με ελάχιστο λάδι, λίγο χυμό λεμονιού και 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία για 30’-40’.
- Σερβίρονται ζεστοί η σε θερμοκρασία δωματίου.
Καβουροσαλάτα (ορεκτική)
Για την καβουροσαλάτα θα χρειαστείτε: Υλικά 1 πακέτο σουρίμι 1 μέτριο κρεμμύδι 2 κουτ.σούπας μαϊντανό 3-4 αγγουράκια τουρσί 3 κουτ.σούπας μαγιονέζα Παρασκευή Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά σε ένα μπόλ και...
Φρυγαδέλια
Υλικά: Συκώτι αρνίσιο ή μοσχαρίσιο Μπόλια αρνίσια Αλάτι Πιπέρι Κανέλλα Εκτέλεση: Αφού πλύνουμε το συκώτι το κόβουμε σε κομμάτια σαν μεγάλες μπουκιές Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε Κόβουμε...
Καπαροσαλάτα
Υλικά: 2 κουταλιές κάπαρη (τουρσί) στραγγισμένη 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Εκτέλεση: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό. Παίρνετε την ψίχα και τη στραγγίζετε. Στο μίνι μπλέντερ βάζετε την...