ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙΤΗΣ
Υλικά:
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 πράσο
- μισό ματσάκι άνιθο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 150 γρ. φέτα
- 1 φλυτζάνα του τσαγιού λάδι
- 1 φλυτζάνα γλυκό τραχανά η μιση φλυτζάνα ρύζι καρολίνα για τα υγρά
Για τη ζύμη:
Πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά και το ψιλοκόβουμε. Το ίδιο και το πράσο και τα κρεμυδάκια. Τα βάζουμε όλα σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι το νερό το λάδι το αλάτι και το ξύδι και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη αλλά να μην κολάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε ένα τεταρτάκι να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε τη ζύμη και την ξεχωρίζουμε σε 6 ίσες μπάλες. Ανοίγουμε τα φύλλα με το πλάστη.
Αλοίφουμε το ταψί με λάδι, βάζουμε 2 φύλλα από κάτω μετά ρίχνουμε λίγη γέμιση. Βάζουμε πάλι ένα φύλλο, ξανά γέμιση, ακόμη ένα φύλλο, την υπόλοιπη γέμιση, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο το ραντίζουμε με λάδι. Μετά το άλλο φύλλο και προσπαθούμε οι άκρες να γυριζουν προς τα μέσα. Το ραντίζουμε και αυτό με λάδι και λίγο νεράκι, χαράζουμε λίγο την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 1 κουταλιά σούπας λάδι
- 1 κουταλάκι γλυκού ξύδι
Πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά και το ψιλοκόβουμε. Το ίδιο και το πράσο και τα κρεμυδάκια. Τα βάζουμε όλα σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι το νερό το λάδι το αλάτι και το ξύδι και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη αλλά να μην κολάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε ένα τεταρτάκι να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε τη ζύμη και την ξεχωρίζουμε σε 6 ίσες μπάλες. Ανοίγουμε τα φύλλα με το πλάστη.
Αλοίφουμε το ταψί με λάδι, βάζουμε 2 φύλλα από κάτω μετά ρίχνουμε λίγη γέμιση. Βάζουμε πάλι ένα φύλλο, ξανά γέμιση, ακόμη ένα φύλλο, την υπόλοιπη γέμιση, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο το ραντίζουμε με λάδι. Μετά το άλλο φύλλο και προσπαθούμε οι άκρες να γυριζουν προς τα μέσα. Το ραντίζουμε και αυτό με λάδι και λίγο νεράκι, χαράζουμε λίγο την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...