από
yiouli
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Υλικά:
- 1 kg αλεύρι(για όλες τις χρήσεις)
- 3 αυγά
- 1 βιτάμ (θερμοκρασία δωματίου)
- 1 ποτήρι σουρωτή (σόδα)
- 1 ποτήρι νερό (χλιαρό)
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 4 πράσα
- 3/4 του κιλού σπανάκι(κατεψυγμένο)
- 1/2 κιλό φέτα (ή όσο επιθυμείτε...)
- αλάτι
- πιπέρι
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Εκτέλεση:
Φύλλο:
1. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε λιγότερο από 1kg αλεύρι (αφήνοντας στην άκρη 1 κούπα), με τα εξής υλικά: 1 ποτήρι νερό (χλιαρό), 1 ποτήρι σουρωτή (σόδα), 1 ποτήρι σπορέλαιο, 1 αυγό, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, λίγο πιπέρι. Η ζύμη γίνεται μαλακή και αφράτη και δεν κολλάει ιδιαίτερα στα χέρια.
2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
3. Παίρνουμε την ξεκούραστη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.
4. Αλευρώνουμε (με το περισσευούμενο αλεύρι)την επιφάνεια (τραπέζι ή πάγκο κουζίνας) και ανοίγουμε σιγά σιγά με τον πλάστη φύλλο όσο 1 ταψί.
5. Βουτυρώνουμε με το μαλακό βούτυρο την επιφάνεια του φύλλου(δε φοβόμαστε το βούτυρο),διπλώνουμε από την αριστερή πλευρά το φύλλο, βουτυρώνουμε πάλι τη νέα επιφάνεια, διπλώνουμε από τη δεξιά πλευρά το φύλλο, ξανα-βουτυρώνουμε και τέλος διπλώνουμε από την κάτω πλευρά το φύλλο.
6. Αποθηκεύουμε το φύλλο στην κατάψυξη για 1/2 ώρα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το 2ο μέρος του ζυμαριού.
7. Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί μας.
8. Εφόσον περάσει 1/2 ώρα βγάζουμε από την κατάψυξη ένα-ένα τα ζυμαράκια μας και ανοίγουμε αντίστοιχα 2 φύλλα με τον πλάστη.
9. Ένα βάζουμε στη βάση του ταψιού και ένα θα σκεπάσει τη γέμιση.
Γέμιση:
1. Ξεπαγώνουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και το πατάμε να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
2. Σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα κομμένα σε ροδέλες πράσσα. Προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να σκορπίσουν.
3. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατίζουμε πιπερώνουμε, ανακατεύουμε για λίγο να γίνει ένα μείγμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4. Εφόσον έχει λίγο κρυώσει, ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και τέλος τα 2 αυγά και ανακατεύουμε.
Ολοκλήρωση:
1. Εφόσον έχουμε βάλει στη βάση του ταψιού το 1ο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση.
2. Τοποθετούμε από πάνω το 2ο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες των φύλλων για να ενωθούν και να κάνουν αργότερα κρούστα.
3. Κόβουμε σε 4τράγωνα κομμάτια, λαδώνουμε με πινέλο από πάνω την πίτα (σπορέλαιο) και βρέχουμε ελαφρώς με τα χέρα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180-200 βαθμούς πάνω-κάτω χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου!!!
Θα τους αφήσετε όλους άναυδους!!!
Φύλλο:
1. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε λιγότερο από 1kg αλεύρι (αφήνοντας στην άκρη 1 κούπα), με τα εξής υλικά: 1 ποτήρι νερό (χλιαρό), 1 ποτήρι σουρωτή (σόδα), 1 ποτήρι σπορέλαιο, 1 αυγό, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, λίγο πιπέρι. Η ζύμη γίνεται μαλακή και αφράτη και δεν κολλάει ιδιαίτερα στα χέρια.
2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
3. Παίρνουμε την ξεκούραστη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.
4. Αλευρώνουμε (με το περισσευούμενο αλεύρι)την επιφάνεια (τραπέζι ή πάγκο κουζίνας) και ανοίγουμε σιγά σιγά με τον πλάστη φύλλο όσο 1 ταψί.
5. Βουτυρώνουμε με το μαλακό βούτυρο την επιφάνεια του φύλλου(δε φοβόμαστε το βούτυρο),διπλώνουμε από την αριστερή πλευρά το φύλλο, βουτυρώνουμε πάλι τη νέα επιφάνεια, διπλώνουμε από τη δεξιά πλευρά το φύλλο, ξανα-βουτυρώνουμε και τέλος διπλώνουμε από την κάτω πλευρά το φύλλο.
6. Αποθηκεύουμε το φύλλο στην κατάψυξη για 1/2 ώρα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το 2ο μέρος του ζυμαριού.
7. Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί μας.
8. Εφόσον περάσει 1/2 ώρα βγάζουμε από την κατάψυξη ένα-ένα τα ζυμαράκια μας και ανοίγουμε αντίστοιχα 2 φύλλα με τον πλάστη.
9. Ένα βάζουμε στη βάση του ταψιού και ένα θα σκεπάσει τη γέμιση.
Γέμιση:
1. Ξεπαγώνουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και το πατάμε να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
2. Σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα κομμένα σε ροδέλες πράσσα. Προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να σκορπίσουν.
3. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατίζουμε πιπερώνουμε, ανακατεύουμε για λίγο να γίνει ένα μείγμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4. Εφόσον έχει λίγο κρυώσει, ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και τέλος τα 2 αυγά και ανακατεύουμε.
Ολοκλήρωση:
1. Εφόσον έχουμε βάλει στη βάση του ταψιού το 1ο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση.
2. Τοποθετούμε από πάνω το 2ο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες των φύλλων για να ενωθούν και να κάνουν αργότερα κρούστα.
3. Κόβουμε σε 4τράγωνα κομμάτια, λαδώνουμε με πινέλο από πάνω την πίτα (σπορέλαιο) και βρέχουμε ελαφρώς με τα χέρα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180-200 βαθμούς πάνω-κάτω χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου!!!
Θα τους αφήσετε όλους άναυδους!!!
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...