Δυσκολία
Κατηγορίες
Κλειδιά
Τον τελευταίο καιρό, βομβαρδιζόμουν επί καθημερινής βάσης από το ίδιο mail προερχόμενο από έναν ελληνικό provider. Το θέμα του ήταν: «δωρεάν συνταγή maki sushi».
Επειδή γενικά είμαι σκεπτικιστής σε σχέση με ό,τι καταφθάνει στο mailbox μου από άγνωστη πηγή, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε, λόγω του κινδύνου των ιών, κατέτασσα αυτομάτως το mails στα spam και το έσβηνα χωρίς να το ανοίξω.
Την επόμενη μέρα που άνοιγα το mailbox, να το πάλι, εκεί. «Δωρεάν συνταγή maki sushi».
Μετά από την εικοστή συνεχόμενη μέρα που το έλαβα, τα νεύρα μου είχαν γίνει σμπαράλια. Αποφάσισα να ρισκάρω να το ανοίξω, από περιέργεια. Ανοίγω λοιπόν το μήνυμα και διαβάζω ότι εντός του υπάρχει συνημμένο αρχείο με δωρεάν συνταγή maki sushi. Ανοίγω το συνημμένο αρχείο και πράγματι, αντικρίζω μια πλήρη και λεπτομερή συνταγή για να φτιάξει κανείς σούσι.
Ωστόσο, αυτό δεν ικανοποίησε την περιέργειά μου. Ποιος ήταν αυτός που έστελνε το μήνυμα; Και γιατί πίστευε ότι θα με ενδιέφερε μια συνταγή για σούσι; Αποφάσισα να απαντήσω. Ευχαρίστησα τον άγνωστο αποστολέα για την προσφορά του, και τον ρώτησα πού με βρήκε, και γιατί πίστευε ότι θα με ενδιέφερε να μαγειρέψω σούσι.
Την άλλη μέρα δεν ξαναήρθε η συνταγή. Βρήκα όμως στο mailbox μια απάντηση στην περιέργειά μου. Ο τύπος που έστελνε μανιωδώς καθημερινά το μήνυμα για τη συνταγή με πληροφόρησε ότι ήταν ένας αθηναίος διαφημιστής. Πριν λίγο καιρό, είχε πάει σε γνωστό αθηναϊκό σουσάδικο για να φάει σούσι μαζί με τη γυναίκα του. Εκείνη ενθουσιάστηκε από το σούσι και του ζήτησε να βρει τη συνταγή, ώστε να του το μαγειρεύει στο σπίτι.
Την άλλη μέρα, ο διαφημιστής έστειλε ένα mail από το γραφείο του προς το εστιατόριο, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση που υπήρχε στην κάρτα του εστιατορίου. Εκθείαζε την κουζίνα του εστιατορίου και τον σεφ, και παρακαλούσε να του στείλουν τη συνταγή του maki sushi, διότι η γυναίκα του είχε ενθουσιαστεί μ' αυτό.
Πράγματι, λίγες μέρες μετά, έλαβε ένα mail με την περιβόητη συνταγή από τη διεύθυνση του εστιατορίου. Έστειλε ένα ευχαριστήριο mail ως απάντηση, έστειλε τη συνταγή στην ηλεκτρονική διεύθυνση της γυναίκας του και ξέχασε παντελώς την υπόθεση σούσι, αν εξαιρέσει κανείς ότι τις επόμενες μέρες εκείνη του μαγείρεψε (;) επιτυχώς το περιβόητο ωμό έδεσμα. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, του ήρθε ταχυδρομικώς ένας φάκελος από το εστιατόριο. Τον άνοιξε περίεργος, για να ανακαλύψει έκπληκτος και τρομοκρατημένος ότι περιείχε ένα τιμολόγιο στο όνομά του, ύψους 3000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών. Πήρε τηλέφωνο στο εστιατόριο για να ρωτήσει για ποιο λόγο πίστευαν ότι έπρεπε να τους πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Ο στρυφνός γιαπωνέζος διευθυντής του είπε σε σπαστά ελληνικά: «μα φυσικά γκια συνταγκή maki sushi». Κι όταν ο διαφημιστής τον απείλησε ότι δεν επρόκειτο να πληρώσει 3000 ευρώ για μια συνταγή, ο γιαπωνέζος του απάντησε θυμωμένα:
«Ζήτησε συνταγκή, πήρε συνταγκή, τέλει ντεν τέλει, πληρώσει συνταγκή!»
Ο διαφημιστής έκλεισε το τηλέφωνο συγχυσμένος. Αμέσως μετά, έκλεισε επειγόντως ραντεβού με το δικηγόρο του. Δεν σκόπευε να πληρώσει το τιμολόγιο, ούτε να δώσει έκταση στην υπόθεση, που έβρισκε γελοία. Απλά ήθελε έναν δικηγόρο να τον καθησυχάσει.
Μόνο που ο δικηγόρος του δεν τον καθησύχασε καθόλου. Του είπε πως ο γιαπωνέζος (δυστυχώς!) είχε δίκιο. Ο διαφημιστής είχε ζητήσει από το εστιατόριο μία υπηρεσία. Εκείνο του την είχε παράσχει. Και του την είχε χρεώσει. Το λάθος του ήταν ότι δεν είχε ρωτήσει πόσο κόστιζε αυτή η υπηρεσία. Από τη στιγμή όμως που τη ζήτησε, η διεύθυνση του εστιατορίου είχε το δικαίωμα να του χρεώσει όσα χρήματα ήθελε.
«Φθηνά τη γλίτωσες» του είπε. «Είχα ακούσει για μία ανάλογη υπόθεση που αφορούσε τη συνταγή ενός κέικ από το Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης, που είχε στοιχίσει πολύ ακριβότερα!» Ο διαφημιστής έσκασε από το κακό του. «Τι είναι αυτά που λες! Θα τους πάω στα δικαστήρια!»
«Κάντο και θα σου στοιχίσει τα διπλάσια» του απάντησε ήρεμα ο δικηγόρος.
Έτσι, ο διαφημιστής πλήρωσε στους γιαπωνέζους τα 3000 ευρώ. Μετά, αποφάσισε να τους εκδικηθεί. Στο κάτω κάτω, αφού είχε χρυσοπληρώσει τα πνευματικά δικαιώματα της συνταγής, γιατί να μην τη διαδώσει; Προσέλαβε ένα χάκερ, που κατάφερε να βρει ένα τρόπο να στείλει τη συνταγή σε χιλιάδες ελληνικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μου. Και αποφάσισε, από δω και στο εξής, όταν η γυναίκα του αποφασίσει ξανά να πειραματιστεί με την κουζίνα, να της αγοράσει κάποιο βιβλίο μαγειρικής.
[Φυσικά και το άρθρο αυτό αποτελεί έναν από τους γνωστότερους αστικούς μύθους (σύγχρονα παραμύθια για τα μεγάλα παιδιά) του internet. Προσωπικά, το έχω λάβει ως email ουκ ολίγες φορές πριν μερικά χρόνια. Βέβαια, τότε ήταν στα αγγλικά και οι αναφορές ήταν για Ιαπωνικό εστιατόριο, από ξένο διαφημιστή που επισκεπτόταν την χώρα, έφαγε το original φαΐ, του άρεσε και θέλησε να πάρει την γνήσια συνταγή σπίτι στην πατρίδα. Πράγμα που δείχνει ότι οι αστικοί μύθοι έχουν έναν τρόπο να αυτοβελτιώνονται, να αυτοπροσαρμόζονται στην κάθε χώρα και να επιβιώνουν]
Επειδή γενικά είμαι σκεπτικιστής σε σχέση με ό,τι καταφθάνει στο mailbox μου από άγνωστη πηγή, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε, λόγω του κινδύνου των ιών, κατέτασσα αυτομάτως το mails στα spam και το έσβηνα χωρίς να το ανοίξω.
Την επόμενη μέρα που άνοιγα το mailbox, να το πάλι, εκεί. «Δωρεάν συνταγή maki sushi».
Μετά από την εικοστή συνεχόμενη μέρα που το έλαβα, τα νεύρα μου είχαν γίνει σμπαράλια. Αποφάσισα να ρισκάρω να το ανοίξω, από περιέργεια. Ανοίγω λοιπόν το μήνυμα και διαβάζω ότι εντός του υπάρχει συνημμένο αρχείο με δωρεάν συνταγή maki sushi. Ανοίγω το συνημμένο αρχείο και πράγματι, αντικρίζω μια πλήρη και λεπτομερή συνταγή για να φτιάξει κανείς σούσι.
Ωστόσο, αυτό δεν ικανοποίησε την περιέργειά μου. Ποιος ήταν αυτός που έστελνε το μήνυμα; Και γιατί πίστευε ότι θα με ενδιέφερε μια συνταγή για σούσι; Αποφάσισα να απαντήσω. Ευχαρίστησα τον άγνωστο αποστολέα για την προσφορά του, και τον ρώτησα πού με βρήκε, και γιατί πίστευε ότι θα με ενδιέφερε να μαγειρέψω σούσι.
Την άλλη μέρα δεν ξαναήρθε η συνταγή. Βρήκα όμως στο mailbox μια απάντηση στην περιέργειά μου. Ο τύπος που έστελνε μανιωδώς καθημερινά το μήνυμα για τη συνταγή με πληροφόρησε ότι ήταν ένας αθηναίος διαφημιστής. Πριν λίγο καιρό, είχε πάει σε γνωστό αθηναϊκό σουσάδικο για να φάει σούσι μαζί με τη γυναίκα του. Εκείνη ενθουσιάστηκε από το σούσι και του ζήτησε να βρει τη συνταγή, ώστε να του το μαγειρεύει στο σπίτι.
Την άλλη μέρα, ο διαφημιστής έστειλε ένα mail από το γραφείο του προς το εστιατόριο, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση που υπήρχε στην κάρτα του εστιατορίου. Εκθείαζε την κουζίνα του εστιατορίου και τον σεφ, και παρακαλούσε να του στείλουν τη συνταγή του maki sushi, διότι η γυναίκα του είχε ενθουσιαστεί μ' αυτό.
Πράγματι, λίγες μέρες μετά, έλαβε ένα mail με την περιβόητη συνταγή από τη διεύθυνση του εστιατορίου. Έστειλε ένα ευχαριστήριο mail ως απάντηση, έστειλε τη συνταγή στην ηλεκτρονική διεύθυνση της γυναίκας του και ξέχασε παντελώς την υπόθεση σούσι, αν εξαιρέσει κανείς ότι τις επόμενες μέρες εκείνη του μαγείρεψε (;) επιτυχώς το περιβόητο ωμό έδεσμα. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, του ήρθε ταχυδρομικώς ένας φάκελος από το εστιατόριο. Τον άνοιξε περίεργος, για να ανακαλύψει έκπληκτος και τρομοκρατημένος ότι περιείχε ένα τιμολόγιο στο όνομά του, ύψους 3000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών. Πήρε τηλέφωνο στο εστιατόριο για να ρωτήσει για ποιο λόγο πίστευαν ότι έπρεπε να τους πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Ο στρυφνός γιαπωνέζος διευθυντής του είπε σε σπαστά ελληνικά: «μα φυσικά γκια συνταγκή maki sushi». Κι όταν ο διαφημιστής τον απείλησε ότι δεν επρόκειτο να πληρώσει 3000 ευρώ για μια συνταγή, ο γιαπωνέζος του απάντησε θυμωμένα:
«Ζήτησε συνταγκή, πήρε συνταγκή, τέλει ντεν τέλει, πληρώσει συνταγκή!»
Ο διαφημιστής έκλεισε το τηλέφωνο συγχυσμένος. Αμέσως μετά, έκλεισε επειγόντως ραντεβού με το δικηγόρο του. Δεν σκόπευε να πληρώσει το τιμολόγιο, ούτε να δώσει έκταση στην υπόθεση, που έβρισκε γελοία. Απλά ήθελε έναν δικηγόρο να τον καθησυχάσει.
Μόνο που ο δικηγόρος του δεν τον καθησύχασε καθόλου. Του είπε πως ο γιαπωνέζος (δυστυχώς!) είχε δίκιο. Ο διαφημιστής είχε ζητήσει από το εστιατόριο μία υπηρεσία. Εκείνο του την είχε παράσχει. Και του την είχε χρεώσει. Το λάθος του ήταν ότι δεν είχε ρωτήσει πόσο κόστιζε αυτή η υπηρεσία. Από τη στιγμή όμως που τη ζήτησε, η διεύθυνση του εστιατορίου είχε το δικαίωμα να του χρεώσει όσα χρήματα ήθελε.
«Φθηνά τη γλίτωσες» του είπε. «Είχα ακούσει για μία ανάλογη υπόθεση που αφορούσε τη συνταγή ενός κέικ από το Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης, που είχε στοιχίσει πολύ ακριβότερα!» Ο διαφημιστής έσκασε από το κακό του. «Τι είναι αυτά που λες! Θα τους πάω στα δικαστήρια!»
«Κάντο και θα σου στοιχίσει τα διπλάσια» του απάντησε ήρεμα ο δικηγόρος.
Έτσι, ο διαφημιστής πλήρωσε στους γιαπωνέζους τα 3000 ευρώ. Μετά, αποφάσισε να τους εκδικηθεί. Στο κάτω κάτω, αφού είχε χρυσοπληρώσει τα πνευματικά δικαιώματα της συνταγής, γιατί να μην τη διαδώσει; Προσέλαβε ένα χάκερ, που κατάφερε να βρει ένα τρόπο να στείλει τη συνταγή σε χιλιάδες ελληνικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μου. Και αποφάσισε, από δω και στο εξής, όταν η γυναίκα του αποφασίσει ξανά να πειραματιστεί με την κουζίνα, να της αγοράσει κάποιο βιβλίο μαγειρικής.
[Φυσικά και το άρθρο αυτό αποτελεί έναν από τους γνωστότερους αστικούς μύθους (σύγχρονα παραμύθια για τα μεγάλα παιδιά) του internet. Προσωπικά, το έχω λάβει ως email ουκ ολίγες φορές πριν μερικά χρόνια. Βέβαια, τότε ήταν στα αγγλικά και οι αναφορές ήταν για Ιαπωνικό εστιατόριο, από ξένο διαφημιστή που επισκεπτόταν την χώρα, έφαγε το original φαΐ, του άρεσε και θέλησε να πάρει την γνήσια συνταγή σπίτι στην πατρίδα. Πράγμα που δείχνει ότι οι αστικοί μύθοι έχουν έναν τρόπο να αυτοβελτιώνονται, να αυτοπροσαρμόζονται στην κάθε χώρα και να επιβιώνουν]
Βιολογικά προϊόντα
Οταν μιλάμε για βιολογικά γεωργικά προϊόντα (οργανικά ή οικολογικά), πρόκειται για προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Αντίθετα, η...
Κινέζικη κουζίνα
Η κινέζικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη αλλά και πολύ ελαφριά, υγιεινή και καθόλου παχυντική . Δε χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, βούτυρο ή μαγειρικό λίπος και το λάδι που χρησιμοποιείται στο φαγητό...
Ζυγούρι, πρόβατο, αρνάκι γάλακτος
Αρνάκι γάλακτος είναι το νεαρό πρόβατο (ανεξαρτήτου φύλου) που σφάχτηκε πολύ μικρό, πριν να φτάσσει στη γεννητική του ωριμότητα. Έχει χρώμα ανοιχτό κόκκινο. Κρέας ζυγουριού θα βρείτε στην αγορά...