ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΚΑΡΥ: ΕΓΓΛΕΖΙΚΗ Η ΙΝΔΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ;

 

Στη γλώσσα των Ταμίλ, κάρυ σημαίνει μαγειρευτό φαγητό. Από κάποιου είδους λοιπόν παρερμηνεία οι Άγγλοι ονόμασαν κάρυ το μπαχαρικό που έδινε στα μαγειρευτά την πολύ χαρακτηριστική γεύση, όνομα με το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστό.

Πρόκειται για μίγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία δίνουν διαφορετικές ιδιότητες στο προϊόν αν χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές αναλογίες. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Φυσικά το τυποποιημένο προϊόν έχει πολύ λιγότερα. Αυτά –και οι αναλογίες τους- είναι τα εξής:
  • 34 γρ. ταμάρινθος
  • 44 γρ. κρεμμύδι
  • 5 γρ. πιπέρι τσίλι
  • 20 γρ. κόλιανδρο
  • 3 γρ. τουρμέρικ
  • 2 γρ. κύμινο
  • 3 γρ. τριγωνέλλα
  • 3 γρ. πιπέρι μαύρο
  • 2 γρ. σκόνη μουστάρδα
(Larousse Gastronomie).

Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: mild, medium, hot. Άλλα υλικά που μπορούν να προστεθούν είναι η πιπερόριζα (τζίντζερ), η κανέλα, το πράσινο κάρδαμο, το γαρύφαλλο κ.α.

Το μίγμα αυτό δεν έχει φυσικά καμία σχέση με το φυτό κάρυ που χρησιμοποιείται στην Ινδία και την Σρι Λάνκα (Chalcas koenigii). Το χρησιμοποιούμενο μέρος είναι τα φύλλα, τα οποία όμως χάνουν το άρωμά τους μετά την αποξήρανσή τους.

Μήπως ήρθε η ώρα για πειραματισμούς; Δεν είναι δύσκολο.
Συγκεντρώνουμε τα υλικά, προσθέτουμε κάποια που πιστεύουμε ότι θα ευχαριστήσουν τις γευστικές μας απαιτήσεις, αφαιρούμε αυτά που δεν συμπαθούμε ιδιαίτερα και παίζουμε με τις αναλογίες τους. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή οι κόποι μας θα δικαιωθούν. Βέβαια για να επαναληφθεί το κατόρθωμά μας είναι σημαντικό να σημειώνουμε κάθε φορά τι χρησιμοποιούμε και πως. Και μην ξεχνάμε ότι οι Ινδοί ετοιμάζουν ξεχωριστά το μίγμα που θα χρησιμοποιήσουν σε κάθε φαγητό και σχεδόν ποτέ δεν αποθηκεύουν κάποιο από αυτά για να το χρησιμοποιήσουν σε άλλο πιάτο.

Αυτά τα λίγα για το κάρυ και κλείνοντας μια ευχή: καλή επιτυχία!!!

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Βιολογικά προϊόντα

Οταν μιλάμε για βιολογικά γεωργικά προϊόντα (οργανικά ή οικολογικά), πρόκειται για προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Αντίθετα, η...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κινέζικη κουζίνα

Η κινέζικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη αλλά και πολύ ελαφριά, υγιεινή και καθόλου παχυντική . Δε χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, βούτυρο ή μαγειρικό λίπος και το λάδι που χρησιμοποιείται στο φαγητό...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ζυγούρι, πρόβατο, αρνάκι γάλακτος

Αρνάκι γάλακτος είναι το νεαρό πρόβατο (ανεξαρτήτου φύλου) που σφάχτηκε πολύ μικρό, πριν να φτάσσει στη γεννητική του ωριμότητα. Έχει χρώμα ανοιχτό κόκκινο. Κρέας ζυγουριού θα βρείτε στην αγορά...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ