ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS
BERBERE (ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ)

 

Υλικά:
  • ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο allspice (γνωστό και σαν πιμέντο -δεν εννοώ τη γλυκιά πιπεριά-, ή τζαμαϊκανή πιπεριά - jamaica pepper)
  • ¾ κουτ. γλυκού κάρδαμο
  • 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικό)
  • 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλλο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο (προαιρετικό)
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικό)
  • 1 κουτ. γλυκού τριγωνέλλα (λέγεται και τριγωνίσκος ή γραικόχορτο)
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
  • ½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • ¼ κουτ. γλυκού τουρμέρικ
  • 4-6 κουτ. σούπας μείγμα από πιπέρι καγιέν (κόκκινο πιπέρι, αποξηραμένες πιπερίτσες τσίλι, ή νιφάδες κόκκινης πιπεριάς) και πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, φρέσκο (καθαρισμένο και τριμμένο) ή αποξηραμένο (τριμμένο) αν φτιάχνετε ξερή σκόνη berbere
  • 2 κουτ. σούπας καλά ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή εσαλότ, παραλείψτε το αν φτιάχνετε ξερή σκόνη berberé (προαιρετικό)
  • 1 κουτ. γλυκού πολτοποιημένο σκόρδο, παραλείψτε το ή χρησιμοποιήστε αποξηραμένο σκόρδο αν φτιάχνετε ξερή σκόνη berberé (προαιρετικό)
  • ¼ φλυτζ. λάδι, νερό ή κόκκινο κρασί (παραλείψτε το αν φτιάχνετε ξερή σκόνη berberé)
Εκτέλεση:
  • Σε μια βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ψήστε τα αποξηραμένα μπαχαρικά για λίγα λεπτά ανακατεύοντας ή κουνώντας την κατσαρόλα συνεχώς για να μην τσουλουφλιστούν.
  • Απομακρύνετε από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσουν.
  • Αν φτιάχνετε ξηρή σκόνη berberé : αλέστε το μείγμα σε ένα μπλέντερ ή χτυπήστε τα σε ένα γουδί. Αποθηκεύστε τη σκόνη berberé σε μια αεροστεγή συσκευασία.
  • Αν φτιάχνετε πολτό berberé : ανακατέψτε τα ψημένα μπαχαρικά με το φρέσκο τζίντζερ, τα κρεμμύδια ή τα shallots, το σκόρδο και το λάδι (νερό ή κρασί). Τρίψτε τα όλα μαζί σε ένα μπλέντερ ή στο γουδί. Αποθηκεύστε τη σκόνη berberé σε μια αεροστεγή συσκευασία.
Σημείωση: Θα φτιάξετε πιο αυθεντικό berberé αν ξεκινήσετε τη συνταγή με ολόκληρα τα μπαχαρικά, τους διάφορους καρπούς, σπόρους και αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές, τα ψήσετε στο τηγάνι, τα τρίψετε και τα ανακατέψετε. Παρόλα αυτά, θα έχετε ικανοποιητικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας και ήδη αλεσμένα μπαχαρικά ή σε μορφή σκόνης.
Επίσης, το κόκκινο κρασί είναι μια προσθήκη όχι ιδιαίτερα Αιθιοπική, αλλά ταιριάζει καλά.

Το berberé χρησιμοποιείται στην παρασκευή του dabo kolo, ενός αιθιοπικού σνακ.

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Μπεσαμέλ

Μπεσαμέλ ΥΛΙΚΑ (μεγάλο ταψί) 1 lt. Γάλα 9 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι 4 αυγά 1 φλιτζάνι λάδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Ντιπ φέτας με ούζο

Υλικά 400 γρ. φέτα σκληρή, βαρελίσια 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ούζο λίγο τριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Βάζετε τη φέτα σε παγωμένο νερό και αφήστε τη στο ψυγείο για κανά μισάωρο. Οταν περάσει...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Σάλτσα Βινεγκρέτ

Πρώτα από όλα, η βινεγκρέτ στη μετεξέλιξή της μπορεί να περιέχει και κρεμμύδι, κάπαρη, μουστάρδα, αντσούγιες, κρόκο αυγού. Η βασική διαφορά όμως είναι πως η βινεγκρέτ αντίθετα με το λαδόξιδο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ