ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS
BERBERE (ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ)
Υλικά:
- ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο allspice (γνωστό και σαν
πιμέντο -δεν εννοώ τη γλυκιά πιπεριά-, ή
τζαμαϊκανή πιπεριά - jamaica pepper)
- ¾ κουτ. γλυκού κάρδαμο
- 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
(προαιρετικό)
- 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένο
γαρίφαλλο
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο
(προαιρετικό)
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
(προαιρετικό)
- 1 κουτ. γλυκού τριγωνέλλα (λέγεται
και τριγωνίσκος ή γραικόχορτο)
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
- ½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- ¼ κουτ. γλυκού
τουρμέρικ
- 4-6 κουτ. σούπας μείγμα από πιπέρι
καγιέν (κόκκινο πιπέρι, αποξηραμένες πιπερίτσες τσίλι,
ή νιφάδες κόκκινης πιπεριάς) και πάπρικα
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, φρέσκο
(καθαρισμένο και τριμμένο) ή αποξηραμένο (τριμμένο) αν φτιάχνετε
ξερή σκόνη berbere
- 2 κουτ. σούπας καλά ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή
εσαλότ, παραλείψτε το αν φτιάχνετε ξερή
σκόνη berberé (προαιρετικό)
- 1 κουτ. γλυκού πολτοποιημένο σκόρδο, παραλείψτε το ή
χρησιμοποιήστε αποξηραμένο σκόρδο αν φτιάχνετε ξερή σκόνη
berberé (προαιρετικό)
- ¼ φλυτζ. λάδι, νερό ή κόκκινο κρασί (παραλείψτε το αν
φτιάχνετε ξερή σκόνη berberé)
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Εκτέλεση:
Επίσης, το κόκκινο κρασί είναι μια προσθήκη όχι ιδιαίτερα Αιθιοπική, αλλά ταιριάζει καλά.
Το berberé χρησιμοποιείται στην παρασκευή του dabo kolo, ενός αιθιοπικού σνακ.
- Σε μια βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ψήστε τα αποξηραμένα
μπαχαρικά για λίγα λεπτά ανακατεύοντας ή κουνώντας την κατσαρόλα
συνεχώς για να μην τσουλουφλιστούν.
- Απομακρύνετε από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσουν.
- Αν φτιάχνετε ξηρή σκόνη berberé : αλέστε το μείγμα σε
ένα μπλέντερ ή χτυπήστε τα σε ένα γουδί. Αποθηκεύστε τη σκόνη
berberé σε μια αεροστεγή συσκευασία.
- Αν φτιάχνετε πολτό berberé : ανακατέψτε τα ψημένα
μπαχαρικά με το φρέσκο τζίντζερ, τα κρεμμύδια ή τα shallots, το
σκόρδο και το λάδι (νερό ή κρασί). Τρίψτε τα όλα μαζί σε ένα
μπλέντερ ή στο γουδί. Αποθηκεύστε τη σκόνη berberé σε μια
αεροστεγή συσκευασία.
Επίσης, το κόκκινο κρασί είναι μια προσθήκη όχι ιδιαίτερα Αιθιοπική, αλλά ταιριάζει καλά.
Το berberé χρησιμοποιείται στην παρασκευή του dabo kolo, ενός αιθιοπικού σνακ.
Μπεσαμέλ
Μπεσαμέλ ΥΛΙΚΑ (μεγάλο ταψί) 1 lt. Γάλα 9 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι 4 αυγά 1 φλιτζάνι λάδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε...
Ντιπ φέτας με ούζο
Υλικά 400 γρ. φέτα σκληρή, βαρελίσια 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ούζο λίγο τριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Βάζετε τη φέτα σε παγωμένο νερό και αφήστε τη στο ψυγείο για κανά μισάωρο. Οταν περάσει...
Σάλτσα Βινεγκρέτ
Πρώτα από όλα, η βινεγκρέτ στη μετεξέλιξή της μπορεί να περιέχει και κρεμμύδι, κάπαρη, μουστάρδα, αντσούγιες, κρόκο αυγού. Η βασική διαφορά όμως είναι πως η βινεγκρέτ αντίθετα με το λαδόξιδο...