ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC
DABO KOLO

 

Υλικά:
  • 2 φλυτζ. σταρένιο αλεύρι (χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όχι λευκό, ή ολικής αλέσεως)
  • 2 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών berbere (ακολουθεί ο τρόπος παρασκευής του σε συνταγή στο site)
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • ½ φλυτζ. νερό
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Εκτέλεση:
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Ανακατέψτε τα στεγνά υλικά (αλεύρι, berberé, ζάχαρη και αλάτι).
  • Προσθέστε σιγά σιγά το νερό και ανακατέψτε μέχρι μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα.
  • Ζυμώστε το μείγμα για λίγα λεπτά σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  • Προσθέστε το βούτυρο και ζυμώστε για άλλα 5 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη στην άκρη για 10 λεπτά.
  • Μοιράστε το ζυμάρι σε μπάλες σαν το μέγεθος της παλάμης σας. Απλώστε τις μπάλες σε "μακρουλά" μολύβια με πάχος σαν του μικρού σας δακτύλου.
  • Κόψτε τα ρολά σε κομματάκια μεγέθους όχι μεγαλύτερο από το πάχος του δακτύλου σας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψαλίδι).
  • Ζεστάνετε μια κατσαρόλα (χωρίς να τη λαδώσετε) σε μέτρια φωτιά. Απλώστε στην κατσαρόλα αρκετά από τα άβραστα ακόμα dabo kolo, τόσα ώστε να καλύπτουν σχεδόν όλη την κατσαρόλα. Ίσως χρειαστεί να τα μαγειρέψετε σε δόσεις.
  • Μαγειρέψτε τα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιοδικά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε και σε ένα μεγάλο ταψί - λαμαρίνα και να τα ψήσετε στο φούρνο (δυνατή φωτιά) 20-30 λεπτά. Κουνήστε το ταψί μερικές φορές για να μην κολλήσουν.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Αποθηκεύστε τα σε αεροστεγείς συσκευασίες, μακριά από υγρασία.

Ένας παραδοσιακότερος τρόπος να φτιάξετε Dabo Kolo είναι ο εξής: ανακατεύετε το αλεύρι και το χλιαρό νερό για να φτιάξετε το ζυμάρι. Στη συνέχεια, μαγειρεύετε το ζυμάρι σε μια κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σπάσει σε μπάλες και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να ροδίσουν απ'όλες τις πλευρές. Όσο είναι ακόμα ζεστά, ρίχνετε τα καρυκεύματα και το βούτυρο και τα αποθηκεύετε αφού κρυώσουν.

Στην Αιθιοπία, η λέξη "dabo" σημαίνει ψωμί και "kolo" είναι κριθαρένιο παξιμάδι που τρώγεται σαν σνακ (ποπ κορν). Οι δύο λέξεις μαζί "dabo kolo" χρησιμοποιούνται για να ονομάσουν ένα σνακ σαν το ψωμί.

Η "αμερικάνικη" έκδοση του dabo kolo γίνεται υποκαθιστώντας το μείγμα μπαχαριών berberé με φρεσκοτριμμένο πιπέρι καγιέν ή κόκκινο πιπέρι. Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό στην Αιθιοπία. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικό λάδι αντί για βούτυρο.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Μοσχάρι chow mein

Υλικά (για 4 άτομα): ½ κιλό μοσχαράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες 10 αποξηραμένα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 κλωναράκι σέλερι 1 σκελίδα σκόρδο 3 πιπεριές...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Lecso (Ουγγρικό)

Υλικά 1 κ. πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 1 κ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λάδι 1 φλ. ρύζι αλάτι 1 χωριάτικο λουκάνικο ανά άτομο Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμύδι με...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

ISICIA OMENTATA (μπιφτέκια)

(Απίκιος 2, 1, 7) Συστατικά: 500g κιμά 1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι 50ml Liquamen (μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κλ αλάτι + λίγο λευκό κρασί)...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ