ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΠΙΤΙΚΗΣ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
- 1 κουτ. γλ. ζάχαρη
- 80 γρ. βούτυρο
- 1 κούπα νερό
- 400 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πλήν των 400 γρ. βουτύρου και
φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι που θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί για
περίπου 20 λεπτά.
- Το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα μακρόστενο φύλλο και τοποθετούμε μέσα το βούτυρο (και στα 80 γρ. και στα 400 θα πρέπει να είναι μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου). Κλείνουμε το φύλλο σαν φάκελο και το πλάθουμε από πάνω. Άν μας βγεί το βούτυρο από τα πλάγια το ξαναδιπλώνουμε ή του βάζουμε λίγο αλεύρι. Το τυλίγουμε με μια διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για κανά 20λεπτο. Το ξαναπλάθουμε μακρόστενο, ξαναδιπλώνουμε και το ανοίγουμε από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία 3 φορές.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...