ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΤΟΥΡΤΑ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

 

Υλικά για τις βάσεις (6-8 συνολικά):
  • 1 αβγό
  • 6 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 50 γραμμάρια βιτάμ (ή ακόμη καλύτερα φρέσκο βούτυρο)
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • ¾ της κούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι σόδα διαλυμένη σε λίγο ξίδι (1-2 σταγόνες)
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
Εκτέλεση:
  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το κακάο, σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο ανακατεύουμε καλά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και ζυμώνουμε με τα χέρια.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια και με τη βοήθεια κάποιου πλάστη «ανοίγουμε» σε 6-8 φύλλα διαμέτρου 1 5-18 cm.
  • Τα ψήνουμε ένα ένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 10- 15 λεπτά.
Υλικά για την κρέμα:
  • ½ λίτρο γάλα
  • 4 κουταλιές σιμιγδάλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια βιτάμ (ή φρέσκο βούτυρο)
  • το χυμό ενός μέτριου λεμονιού
Εκτέλεση:
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο με το σιμιγδάλι.
  • Προσθέτουμε και το γάλα (λίγο ζεσταμένο) και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά προσθέτοντας σιγά σιγά και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύοντας συνέχεια. Λίγο πριν «δέσει» η κρέμα προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού αμέσως μόλις κατεβάσουμε την κρέμα από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Συναρμολογούμε την τούρτα βάση- κρέμα -....- κρέμα- βάση.
  • Γαρνίρουμε με ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί ή εναλλακτικά την περιχύνουμε με σιρόπι σοκολάτας * και πασπαλίζουμε με λίγη τρούφα.
  • Κόβουμε την τούρτα 8 ώρες τουλάχιστον αφού τη συναρμολογήσουμε. Εννοείται πως διατηρείται στο ψυγείο.
Σημείωση: Μπορούμε να λιώσουμε λίγη κουβερτούρα ή να φτιάξουμε σιρόπι σοκολάτας ως εξής: Λιώνουμε σε μπεν μαρί, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (όχι βιτάμ) και προσθέτουμε 3 κουταλάκια κακάο και λίγο γάλα. Ανακατεύουμε καλά τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και είναι έτοιμο (το σιρόπι).


Πως σας φάνηκε ;

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ