ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ

 

Υλικά για τη γέμιση:
  • 1 κιλό ψαχνό κρέας
  • 3/4 κιλού χανιώτικη μυζήθρα
  • 1/4 κιλού «μαλάκα»
  • 2 κουταλιές στάκα
  • 3 κουταλιές δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι νερό
Υλικά για το φύλλο:
  • 3/4 ποτηριού νερό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό(250 γρ.)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • περίπου 1 κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)
Ακόμα:
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • 1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
  • ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
  • Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνετε.
  • Αναμιγνύετε τη μαλάκα με τη μυζήθρα.
  • Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
  • Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (και στα τοιχώματα).
  • Απλώνετε σε στρώσεις το κρέας και τα τυριά πασπαλίζοντας κάθε φορά με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Περιχύνετε με το νερό και πασπαλίζετε με τη στάκα. Γυρνάτε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν προς τα μέσα.
  • Απλώνετε το μικρότερο φύλλο από πάνω. Αυτό που περισσεύει είτε το γυρνάτε προς τα μέσα είτε το κόβετε το μέγεθος του ταψιού.
  • Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
  • Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί το φύλλο (περίπου 1 ώρα).
Σημειώσεις:
  • Αν δεν υπάρχουν περισσεύματα από ψητό κρέας, τότε μισο-βράζετε κρέας και το ξεκοκκαλίζετε. Κρατάτε το ζωμό που έβρασε και αντικαθιστάτε το νερό που αναφέρεται στη συνταγή, με ίση ποσότητα από ζωμό (τόσο στη ζύμη όσο και στη γέμιση).
  • Η στάκα είναι κάτι ανάμεσα σε βούτυρο και τυρί, με πολύ πλούσια γεύση και (κατ' επέκταση με) άπειρες θερμίδες. Δίνει απίστευτη γεύση και έντονο άρωμα σε πολλές κρητικές παρασκευές με πρωταγωνιστή το υπέροχο κρητικό πιλάφι (γαμοπίλαφο).
  • Η «τούρτα», όπως τη λένε στα Χανιά, δε φτιάχνεται μόνο το Πάσχα βέβαια. Επειδή απαιτεί κόπο (ιδίως όταν το κρέας βράζεται επί τούτου) οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν για να περιποιηθούν εκλεκτούς καλεσμένους, στα επίσημα κρητικά τραπέζια.
Καλό Πάσχα

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κόκκινα αβγά

Τα αβγά του Πάσχα πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν από την Εκκλησία για να ξεχαστεί ένα άλλο, παλαιότερο ειδωλολατρικό έθιμο των Ρωμαίων. Στην αρχαιότητα, την ίδια εποχή του χρόνου, προσέφεραν στη θεά...

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνί στη σούβλα

Προειδοποίηση: Μπορεί η προετοιμασία του αρνιού να σας φανεί εύκολη, το ψήσιμο όμως στη σούβλα είναι πραγματικά δύσκολο και κουραστικό. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κάποιον έμπειρο στο ψήσιμο ή κάποιον...

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μεζές πασχαλινών αυγών

ΥΛΙΚΑ 6 αυγά πασχαλινά (βρασμένα φυσικά) 3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα (dijon άν γίνεται) λίγος χυμός λεμονιού αλάτι - πιπέρι - πάπρικα λίγη κάπαρη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ