ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΞΙΔΑΤΟ
Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό (κατά προτίμηση μπούτι) κομμένο σε δύο κομμάτια
- 1 κιλό λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- μισό μήλο κομμένο σε φέτες (μαζί με τη φλούδα)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 6 κουτ. σούπας λάδι
- 3 κούπες ζωμό κρέατος
- αλάτι, πιπέρι
- ξίδι (ανάλογα με το γούστο)
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:
Καλή όρεξη!
- Βάζουμε το μισό λάδι σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ζωμό κρέατος και αφού πάρει βράση, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα.
- Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το κρατάμε στην άκρη. Κρατάμε το ζωμό σ' ένα μπολ (πρέπει να είναι περίπου δύο κούπες).
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι με τη ζάχαρη και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και μετά προσθέτουμε τα μήλα. Τα γυρνάμε λίγα λεπτά όλα μαζί στη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό που είχαμε κρατήσει (αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό). Αφήνουμε να
πάρει βράση, αφαιρούμε τα μήλα (τα κρατάμε σ' ένα πιατάκι) και προσθέτουμε το κρέας και το λάχανο. Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου ανακατεύοντας ενδιάμεσα μια-δυο φορές.
- Μετά από 45 λεπτά δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε το ξίδι κατά βούληση (εγώ, επειδή μου αρέσει ξιδάτο ρίχνω περίπου 10 κουτ. σούπας), ξαναβάζουμε τα μήλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ακόμα.
Καλή όρεξη!
Γεμιστά με ρύζι
Υλικά για 4 άτομα 4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες 4 κολοκύθια 4 πιπεριές φλάσκες (ή 4 μελιτζάνες φλάσκες) 1 ματσάκι μαϊντανό 8 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα (υπολογίστε 1 φλυτζανάκι ρύζι...
Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας
Υλικά (για 4 άτομα) 1/3 κούπας λάδι ή βούτυρο 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα ζωμού κότας 1/2 κούπα μουστάρδα ντιζόν 1/4 κρέμα γάλακτος 1 κουταλάκι κορν φλάουρ...
Αρνάκι γιαχνί
Εχουμε και λέμε (για 4 άτομα): Τσιγαρίζετε στην κατσαρόλα δυο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1-2 σκελίδες σκόρδο (σε ελαιόλαδο παρακαλώ, οχι σπορέλαια και μαργαρίνες!), και ρίχνετε απο πάνω μισό...