από
nassiacool
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ
Υλικά:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 2 φακελάκια μάγια
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη μάγια με τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά. Το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 40 βαθμούς (να μπορούμε να κρατήσουμε το χέρι μας μέσα χωρίς να καίγεται). Περιμένουμε 5 λεπτά για να αρχίσει η ζύμωση.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Απλώνουμε μια χούφτα αλεύρι στον πάγκο που θα το ζυμώσουμε και άδειάζουμε πάνω το μείγμα. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομαλή ζύμη που να μην κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι αν είναι πολύ κολλώδης.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το καλύπτουμε με ένα πανί. Την αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
Οταν φουσκώσει την πιέζουμε να μαζέψει και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για άλλη μιση ώρα. Φροντίζουμε το μπολ να είναι αρκετά μεγάλο γιατί όταν φουσκώσει θα γίνει περίπου διπλάσια. Η ζύμη είναι πλέον έτοιμη.
Ανακατεύουμε τη μάγια με τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά. Το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 40 βαθμούς (να μπορούμε να κρατήσουμε το χέρι μας μέσα χωρίς να καίγεται). Περιμένουμε 5 λεπτά για να αρχίσει η ζύμωση.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Απλώνουμε μια χούφτα αλεύρι στον πάγκο που θα το ζυμώσουμε και άδειάζουμε πάνω το μείγμα. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομαλή ζύμη που να μην κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι αν είναι πολύ κολλώδης.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το καλύπτουμε με ένα πανί. Την αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
Οταν φουσκώσει την πιέζουμε να μαζέψει και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για άλλη μιση ώρα. Φροντίζουμε το μπολ να είναι αρκετά μεγάλο γιατί όταν φουσκώσει θα γίνει περίπου διπλάσια. Η ζύμη είναι πλέον έτοιμη.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...