ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ

 

Οδηγίες:
  • Αν το ταψί είναι μεγάλο μπορείτε να βάλετε κι ένα ολόκληρο αρνί διαφορετικά όλο το στέρνο του αρνιού ή κατσικιού
  • Παίρνετε πολλά φρέσκα κρεμμυδάκια (για μεγάλο ταψί περίπου δέκα πέντε ματσάκια, για μικρό ταψί περίπου οκτώ), τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε σιγανή φωτιά με λάδι να αχνιστούν και στη συνέχεια να μαλακώσουν καλά
  • Ζεματίστε τη συκωταριά του αρνιού και την κόβετε σε κομματάκια
  • Επίσης αν έχετε έντερα αφού τα πλύνετε και τα ζεματίσετε τα κόβετε κι αυτά σε μικρά κομματάκια
  • Δεκτά και τα ψαχνά και το μυαλό του κεφαλιού του ζώου (μέχρι τώρα εκφράσατε μόνο λίγα από τα φιλοζωικά σας αισθήματα!!!)
  • Για να σας φύγουν οι τύψεις πάρτε τώρα δύο ματσάκια μαϊντανό, δύο ματσάκια άνηθο και δυόσμο και κόψτε τα όπως στις σαλάτες
  • Ήρθε η ώρα του ζώου. Αφού το καθαρίσετε (εγώ το προτιμώ χωρίς το κεφάλι να μη βλέπω το βλέμμα του !!!), το αλατοπιπερώνετε το βουτυρώνετε και το πασπαλίζετε με κόκκινο πιπέρι
  • Στη συνέχεια ανακατεύετε όλα τα προηγούμενα υλικά (κρεμμυδάκια ζεματισμένα, συκωτάκια κλπ, έντερα, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λάδι, κόκκινο πιπέρι, λίγη σάλτσα και ρύζι Καρολίνα ή γλασέ (μισή φλυτζάνα για το μικρό ταψί, μία για το μεγάλο)
  • Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε το ζώο που το έχουμε ήδη τοποθετήσει στο ταψί, αν θέλουμε το ράβουμε, δεν είναι απαραίτητο, φροντίζοντας να περισσέψει γέμιση, την οποία τοποθετούμε γύρω στο ταψί
Σημείωσεις:
  • Στο χωριό ή αν το ψήσετε σε χτιστό φούρνο τοποθετείτε επάνω κεραμίδες ή αλουμινόχαρτο. Εγώ δεν τοποθετώ τίποτα, το ξεφουρνίζω όμως μόνο αν η γέμιση δεν έχει καθόλου υγρά παρά μόνο λάδι και έχει αποκτήσει από πάνω μία κρούστα
  • Μην τρομάζετε δεν είναι περισσότερο δύσκολο από κάποια άλλα φαγητά (π.χ. στιφάδο) αλλά είναι τόσο εύγευστο που θα αποζημιώσει πλήρως τα αιμοβόρα ζωοφιλικά σας αισθήματα
  • Αλήθεια, γιατί το ελληνικό Πάσχα είναι συνδεδεμένο με τόσες πολλές βαρβαρότητες (σούβλισμα αρνιού, βεγγαλικά κ.λ.π);

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνάκι με χυλοπίτες

Μερίδες: 4 έως 6 Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες Υλικά: 1/3 κούπας λάδι 2 κιλά αρνί χωρίς κόκαλα και πέτσα, σε κύβους ½ κούπα τριμμένο κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο...

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά 1 κιλό κόκκινες πιπεριές 2-3 σκελίδες σκόρδο αλάτι ξύδι λάδι Εκτέλεση Βράζετε το νερό και ρίχνετε μέσα τις κόκκινες πιπεριές (αφού τις έχετε πλύνει πρώτα). Τις αφήνετε 10 λεπτά να βράσουν....

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κεφτεδάκια του ΟΥΖΟΥ

500 γραμ. κρέας κιμά (κατά προτίμηση κομμένος με μαχαίρια) 1 μέτριο κρεμμύδι αλατισμένο στην άκρη 1 αβγό 3 φέτες ψωμί βρεγμένες με χλιαρό νερό και ούζο αλάτι κίμινο πιπέρι ρίγανη μπαχάρι 50 CC ΟΥΖΟ...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ