ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC
ΠΟΛΕΝΤΑ (ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΙΑΤΟ)

 

Πατροπαράδοτη πολέντα
Υλικά (6-8 άτομα):
  • 6 φλιτζ. νερό
  • 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζ. κίτρινο καλαμποκάλευρο
  • 1/4 φλιτζ. σπορέλαιο
  • Εκτέλεση:
    • Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό και το αλάτι να βράσουν (σε μέτρια φωτιά).
    • Προσθέστε λίγο-λίγο το καλαμποκάλευρο στο νερό που βράζει, ενώ παράλληλα ανακατεύετε το νερό δυνατά και γρήγορα. (Θέλει προσοχή εδώ για να μη σας σβωλιάσει). Χαμηλώστε αρκετά τη φωτιά.
    • Μαγειρέψτε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας γύρω στα 40-60 λεπτά. Ανακατεύετε συχνά το μείγμα μέχρι να γίνει μια πηχτή μάζα που μοιάζει με πουρέ. (Ένας τρόπος να βεβαιωθείτε πως η πολέντα είναι έτοιμη, είναι να βάλετε ένα κουτάλι όρθιο στο κέντρο της. Αν στέκεται όρθιο, είναι έτοιμη).
    και έτσι έχετε έτοιμη την πολέντα για σερβίρισμα (σαν πρώτο πιάτο). Την αναμειγνύετε με 1/3 φλιτζ. βούτυρο και 1/3 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα.
    Για νοστιμιά, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και λεπτές φέτες κίτρινου πικάντικου τυριού που θα λιώσουν στην επιφάνεια της πολέντας με την υψηλή θερμοκρασία.
    Μπορείτε, επίσης, να τη βάλετε σε ένα ταψάκι στο φούρνο και να την αφήσετε για λίγο στο γκριλ. Στην Ιταλία, η πολέντα τρώγεται και την επόμενη μέρα που έχει πια πήξει, κομμένη σε φέτες με τυριά στο φούρνο.

    Aν έχετε καλεσμένους, μπορείτε να τη βάλετε όπως είναι ζεστή σε μια φόρμα του κέικ και να την αφήσετε για ώρες να πήξει. Πριν να τη σερβίρετε, ρίξτε λίγη τριμμένη παρμεζάνα από πάνω και βάλτε τη για λίγα λεπτά στο γκριλ να λιώσει το τυρί. Προσθέστε στο κέντρο σωταρισμένα μανιτάρια και σερβίρετε τη σε φέτες.

    Αν θέλετε να τη σερβίρετε σαν κύριο πιάτο, βάλτε τη σε μια μεγάλη πιατέλα και περιχύστε τη πολέντα με σάλτσα ναπολιτάνα ή κάποια άλλη σάλτσα ζυμαρικών της αρεσκείας σας.



    Τηγανητή πολέντα:
    Η πολέντα τρώγεται και τηγανητή σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο σε κρέας.
    • Ετοιμάζετε την πολέντα σύμφωνα με την παραπάνω παραδοσιακή συνταγή.
    • Απλώνετε την πολέντα σε ένα ταψί, την καλύπτετε με μια πετσέτα και την αφήνετε 5-6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή μέχρι να κρυώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί.
    • Βγάζετε την πολέντα από το ταψί σαν ένα κομμάτι και την κόβετε σε μικρά κομμάτια (περίπου 3 εκ. πλάτος, 10 εκ. μήκος)
    • Ζεσταίνετε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (σε μέτρια φωτιά) και τηγανίζετε τα κομμάτια της πολέντας και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν (γύρω στα 5 λεπτά).
    Θα βρείτε έτοιμη σκόνη για να φτιάξετε πολέντα και στο σούπερμαρκετ (βρήκα στο Βασιλόπουλο πολέντα με αποξηραμένα λαχανικά: ντομάτα, σέλινο, κρεμμύδι)

    ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

    Μοσχάρι chow mein

    Υλικά (για 4 άτομα): ½ κιλό μοσχαράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες 10 αποξηραμένα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 κλωναράκι σέλερι 1 σκελίδα σκόρδο 3 πιπεριές...

    ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

    Lecso (Ουγγρικό)

    Υλικά 1 κ. πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 1 κ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λάδι 1 φλ. ρύζι αλάτι 1 χωριάτικο λουκάνικο ανά άτομο Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμύδι με...

    ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

    ISICIA OMENTATA (μπιφτέκια)

    (Απίκιος 2, 1, 7) Συστατικά: 500g κιμά 1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι 50ml Liquamen (μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κλ αλάτι + λίγο λευκό κρασί)...

    ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ