ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΣΒΙΓΚΟΙ

 

Υλικά
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. νερό
  • 7 αβγά
  • λίγο αλάτι
  • τη φλούδα από ένα λεμόνι
  • σιρόπι
  • ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
  • λίγο κονιάκ

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το αλάτι, το βούτυρο και τη φλούδα λεμονιού και τα βάζουμε στη φωτιά.
  • Μόλις πάρουν μια βράση, βγάζουμε τη φλούδα λεμονιού και προσθέτουμε το αλεύρι. Με μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε ώσπου να γίνει μια σφιχτή ζύμη (και να μην είναι κολημένη στην κατσαρόλα).
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει λίγο.
  • Ρίχνουμε τα αβγά ένα ένα στη ζύμη και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μαλακή και γυαλιστερή η ζύμη μας.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι βούτυρο και με ένα βρεγμένο κουτάλι κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τη ζύμη και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τους σβίγκους μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λάδι τους.
    (Με το τηγάνισμα, οι σβίγκοι θα γίνουν πολύ μεγαλύτεροι σε όγκο από το αρχικό μπαλάκι ζύμης).
  • Τοποθετούμε τους σβίγκους σε μια πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  • Σβήνουμε το σιρόπι με κονιάκ και περιχύνουμε τους σβίγκους.
    Σημείωση: Αν δεν έχετε σιρόπι, χρησιμοποιήστε μέλι λιωμένο με λίγο ζεστό νερό ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού.

Καλή σας όρεξη!

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπουγάτσα

Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε γυρω στο 1 λίτρο γάλα να κάψει μαζί με μια φλούδα λεμόνι. Ρίχνουμε και 160 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό και βράζουμε (ανακατεύοντας συνέχεια) μέχρι να αρχίσει να πήζει το μίγμα....

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ