Τσουρέκια (πασχαλινά κι όχι μόνο!!!)

Συνταγή από το GreekCook.gr
Δυσκολία
Μεγάλη
Είδος
-
77 αρνητικές   Ψήφισε: δε μου άρεσε
Τσουρέκια (πασχαλινά κι όχι μόνο!!!) http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 3 142 5

ΥΛΙΚΑ: (γίνονται 4-5 τσουρέκια)
  • 1 φλυτζάνι γάλα ζεστό (όχι καυτό)
  • 10 αυγά + 1 κρόκο (για το άλλειμα στο τέλος)
  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ. μαγιά νωπή (απ'το φούρνο της γειτονιάς)
  • 1 και 3/4 φλυτζάνια βούτυρο ζεστό
  • 4 και 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
EKTEΛΕΣΗ:
  • Πρώτα ετοιμάζουμε τη μαγιά: Τη βάζουμε σε ένα μπωλ μεγάλο, μαζί με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και 1 φλυτζανι αλεύρι (που το παίρνουμε απ'τα 2 κιλά που έχουμε). Ανακατεύουμε να ενωθούν. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 20΄.
  • Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα. Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα αυγά. Με το χέρι ζουλάμε τους κρόκους να σπάσουν και να ανακατευτούν.
  • Ρίχνουμε 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και αφού αναμιχθεί, ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με το χέρι ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΛΑ.
  • Σιγά-σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο και ανακατεύοντας. ΔΕ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.
  • Τελευταίο μπαίνει το βούτυρο ζεστό τόσο όσο να αντέχει το χέρι μας. Το ρίχνουμε λίγο-λίγο και παράλληλα ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ τη ζύμη ώστε να το πάρει όλο μέσα.Μόνο αναδιπλώνουμε, δε ζυμώνουμε! Λίγο λίγο και σιγά σιγά διπλώνουμε τη ζύμη ωστε να πάρει όλο το βούτυρο.
  • Αφήνουμε 2 ώρες σκεπασμένη να φουσκώσει. Αν αφήσουμε περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται " η ζύμη. Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει! (καλύτερα να ελέγχουμε πάντως και να μην την ξεχνάμε).
  • Μετά δεν την πλάθουμε καθόλου για να μην "κάτσει". Τη χωρίζουμε σε 4 ή 5 κομμάτια(κάθε κομμάτι=1 τσουρέκι). Κάθε κομμάτι χωρίζεται σε 3 μέρη. Κάθε μέρος το πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε μακρύ κορδόνι, με διάμετρο περίπου 2-3 πόντους. Κάθε κορδόνι το αλευρώνουμε εξωτερικά να μην κολλάει. Όχι και πολύ αλεύρωμα, γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια στο τέλος.
  • Πλέκουμε ΧΑΛΑΡΑ σε πλεξίδα τρία κορδόνια.
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30' λεπτά οι πλεξίδες. Μετά, αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού ανακατεμένο με λίγο νερό.
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τριμμένα αμύγδαλα από πάνω.
  • Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και για τα επόμενα 20΄ στους 180 βαθμούς. Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν-ή τα τρώμε αμέσως!
Σημειώσεις:
α)Αν θέλετε 2 τσουρέκια, βάλτε ακριβώς τα μισά υλικά.
β)Αν θέλετε για το Πάσχα να βάλετε ένα κόκκινο αβγό, βάλτε το περίπου 10-15 λεπτά πριν τα βγάλετε απ΄το φούρνο, ώστε η ζύμη να είναι ακόμη ελαστική. Πάντως όχι απ' την αρχή του ψησίματος!
Καλή επιτυχία!
Αγγέλα η Σαλονικιά



Developed by Sidebar | Photos | About