ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΜΠΡΗΣ

 

Υλικά:
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 6 αυγά + 2-3 για το άλειμμα (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 250 γρ. φυτίνη (λιωμένη)
  • 3 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 φακελάκι αμμωνία
  • αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 1200 γρ.)
Εκτέλεση:
  • Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  • Χτυπάτε τα ασπράδια σε χαλαρή μαρέγκα (μέχρι να αφρίσουν, περίπου 5' στο μίξερ) και τους κρόκους χωριστά.
  • Δουλεύετε με το χέρι το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (ασπρίζει το μίγμα). Προσθέτετε σταδιακά τους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Ενσωματώνετε και τη μαρέγκα στο μίγμα.
  • Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και τις βανίλιες (ανακατεύετε, ανακατεύετε, ανακατεύετε).
  • Διαλύετε την αμμωνία στο γάλα και προσθέτετε το διάλυμα στο μίγμα (πάντα τελευταίο).
  • Ζυμώνετε προσθέτοντας το αλεύρι ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, ίσα που να πλάθεται. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20'-30' (ώρα για καφεδάκι) και στη συνέχεια ξεκινάτε να πλάθετε τα κουλούρια. Μην ξεθαρρέψετε στο μέγεθος γιατί φουσκώνουν (το πρώτο ταψί λειτουργεί ως τεστ).
  • Χτυπάτε 2 κρόκους και ένα ασπράδι και με το μίγμα αυτό αλείφετε τα κουλουράκια χρησιμοποιώντας πινέλο.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15'-20' μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σημειώσεις:
  • Χρησιμοποιήστε το αλουμινένιο ταψί-λαμαρίνα του φούρνου και αποφύγετε εμαγιέ-ανοξείδωτα ταψιά. Στρώστε λαδόκολλα στο ταψί.
  • ΔΕΝ ξέρω αν γίνεται να αποφύγετε το (εικοσάλεπτο, περίπου) χτύπημα με το χέρι (η μητέρα μου αρνείται να δοκιμάσει μίξερ σ' αυτή τη συνταγή, εκτός από το χτύπημα των αυγών).
  • ΟΧΙ, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο αντί για φυτίνη (άλλη γεύση, άλλη σκληρότητα).
  • Ανάλογα με το μέγεθος, γίνονται 150-180 κομμάτια.
  • Μία φορά στα οχτώ χρόνια η συνταγή δεν πετυχαίνει (τα κουλουράκια δεν φουσκώνουν, απλώνουν, γίνονται πέτρες κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι κάποιος γαλανομάτης στραβοκοίταξε την αμμωνία, κάποιος σαββατογεννημένος αναφώνησε «α! τι ωραία» όσο ήταν στο φούρνο ή αναφέρθηκαν οι λέξεις «άπλωμα», «φούσκωμα» κ.λπ. σε κάποιο στάδιο της παρασκευής.
Καλή επιτυχία

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κόκκινα αβγά

Τα αβγά του Πάσχα πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν από την Εκκλησία για να ξεχαστεί ένα άλλο, παλαιότερο ειδωλολατρικό έθιμο των Ρωμαίων. Στην αρχαιότητα, την ίδια εποχή του χρόνου, προσέφεραν στη θεά...

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνί στη σούβλα

Προειδοποίηση: Μπορεί η προετοιμασία του αρνιού να σας φανεί εύκολη, το ψήσιμο όμως στη σούβλα είναι πραγματικά δύσκολο και κουραστικό. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κάποιον έμπειρο στο ψήσιμο ή κάποιον...

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μεζές πασχαλινών αυγών

ΥΛΙΚΑ 6 αυγά πασχαλινά (βρασμένα φυσικά) 3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα (dijon άν γίνεται) λίγος χυμός λεμονιού αλάτι - πιπέρι - πάπρικα λίγη κάπαρη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ