ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
Υλικά
- 1 πακέτο ταλιατέλες Barilla πράσινες. Το πράσινο έχει σημασία γιατί δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακό το πιάτο και στάνταρ προκαλεί επιφωνήματα του στυλ "ωωω, πράσινα μακαρόνια!". Προσωπικά, το έχω φτιάξει και με άσπρες ταλιατέλες και με κοφτό μακαρονάκι και με διάφορα σχήματα, και ποτέ κανείς δεν είχε πρόβλημα
- ζαμπόν ή βραστή γαλοπούλα (για να περιορίσετε τις τύψεις), γύρω στο ¼ ή και παραπάνω.
- τυρί γκούντα (ή ένα αντίστοιχο τυρί, εδώ βάζω ώριμο τσένταρ Σκωτίας) περίπου ½ κιλό. Αν σας αρέσει το φίλινγκ «πίτσα», δώστε του να καταλάβει στο τυρί
- 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
- λίγο βούτυρο (για τις ταλιατέλες)
Αυστηρή εκτέλεση:
Απαγορεύονται οι παραλλαγές! Ακούς; Άσε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και το πιπέρι κάτω. Είναι απαράλλαχτη εδώ και 15+ χρόνια, δε θα κάνεις τώρα εσύ τον μάγκα, έχει λόγο που δεν αλλάζει.
Καλή χώνεψη
- Βράζουμε ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό, σουρώνουμε, βουτυρώνουμε, παρατάμε ταλιατέλες στην ησυχία τους, δέρνουμε όποιον ανοίγει την κατσαρόλα και κλέβει φαΐ
- Ανάβουμε φούρνο στους 180ο αέρα, βάζουμε σχάρα στη μέση του φούρνου.
- Ψιλοκόβουμε ζαμπόν, τρίβουμε γκούντα στον τρίφτη (ψιλοχοντρές οι λωρίδες). Παίρνουμε πυρέξ (άσε το ταψί κάτω), βάζουμε μια στρώση με τις μισές ταλιατέλες (δεν τις κόβουμε στη μέση ρε, βάζουμε τη μισή ποσότητα απλώς)
- Ρίχνουμε όλο το ζαμπόν και το μισό τυρί και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε τις υποδέλοιπες ταλιατέλες, από πάνω το υποδέλοιπο τυρί και με χαριτωμένη κίνηση την κρέμα γάλακτος οτοσόστε (καθηγητής Χημείας φροντιστηρίου Α’ Δέσμης) να πάει παντού, ιδιαιτέρως στην άκρες. ΔΕΝ βουτυρώνουμε από πάνω, έχει ήδη αρκετό βούτυρο το φαΐ
- Βάζουμε πυρέξ στον φούρνο
- Βγάζουμε πυρέξ μετά από 3 τέταρτα της ώρας
- Καταβροχθίζουμε επιμελώς τη μερίδα μας. Βάζουμε και δεύτερη. Γλείφουμε το πιάτο. Κοιτάμε με λύπη το άδειο πυρέξ. Πέφτουμε για ύπνο γιατί το φαΐ ήταν βαρύ, αλλά ωραίο
Απαγορεύονται οι παραλλαγές! Ακούς; Άσε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και το πιπέρι κάτω. Είναι απαράλλαχτη εδώ και 15+ χρόνια, δε θα κάνεις τώρα εσύ τον μάγκα, έχει λόγο που δεν αλλάζει.
Καλή χώνεψη
Μακαρόνια ογκρατέν
Υλικά (για 6 άτομα): ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 4 κουταλιές σούπας αλεύρι 3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα 2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 1 μέτριο...
Μακαρόνια με κιμά
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ (3-4 άτομα) ΥΛΙΚΑ 1/2 πακέτο μακαρόνια 1 τριμμένη ντομάτα ή ανάλογο πελτέ 1/4 κιμά (μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο) 5 ποτήρια νερό 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι...
Σπαγγέτι αλά CARBONARA v.2
Υλικά: Μακαρόνια κατα προτίμιση spaghetti (ή πένες) Κρέμμα γάλακτος Τυρί parmigiano reggiano 1 αυγό -αν το χρησιμοποιήσετε ολόκληρο ή 2 αν χρησιμποιήσετε μόνο τους κρόκους Panceta Afumicata (μπορει...