ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΡΟΥΤΑ
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ

 

  • Η αποξήρανση των φρούτων εξαρτάται πολύ από τη θερμοκρασία, την ξηρότητα και την καλή κυκλοφορία του αέρα.
  • Τα φρούτα που θα διαλέξετε πρέπει να είναι φρέσκα και καλογινωμένα, ώριμα.
  • Αν πρόκειται για ανοιχτόχρωμο φρούτο, το βουτάνε σε ασκορβικό οξύ (αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα φρούτα από το να μαυρίσουν).
  • Στη συνέχεια, ζεματίζονται στον ατμό (βοηθά να μην αποχρωματιστούν και να μη χάσουν τις θερμίδες τους κατά την αποξήρανση). Αυτό μαλακώνει τα φρούτα οπότε και αποξηραίνονται γρηγορότερα.
  • Μετά τα φρούτα εκτίθονται σε διοξείδιο του θείου (το οποίο θα κρατήσει μακριά τα έντομα σε περιόδους ξηρασίας, βοηθά να μη χαθούν οι βιταμίνες Α και C και κρατά το χρώμα και τη γεύση των φρούτων κατά την αποξήρανση και τη συσκευασία).
  • Αποξηραίνονται στον ήλιο (12 ώρες-5 μέρες), ή στο φούρνο (6-24 ώρες) ή σε ειδικό αφυδατωτή. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε το φούρνο του σπιτιού για φρούτα που έχουν περάσει από τη διαδικασία με το θείο γιατί θα βγουν από το φούρνο άσχημες και ίσως επικίνδυνες οσμές. Προτιμήστε τις ειδικές συσκευές.
  • Οταν αποξηρανθούν τα φρούτα, τα αφήνετε 4-10 μέρες πριν να τα συσκευάσετε. Η συσκευασία τους πρέπει να είναι αεροστεγής και να φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Δυσκολία
Κατηγορίες
Είδος

Λεπτομερείς οδηγίες για τη διαδικασία της αποξήρανσης των φρούτων θα βρείτε στο Πανεπιστημίο του Κολοράντο (στα αγγλικά βέβαια, δε γνωρίζουμε να υπάρχει κάποιο ελληνικό site που να εξηγεί τη διαδικασία).

ΦΡΟΥΤΑ

Αποξήρανση φρούτων

Η αποξήρανση των φρούτων εξαρτάται πολύ από τη θερμοκρασία, την ξηρότητα και την καλή κυκλοφορία του αέρα. Τα φρούτα που θα διαλέξετε πρέπει να είναι φρέσκα και καλογινωμένα, ώριμα. Αν πρόκειται για...

ΦΡΟΥΤΑ

Φρούτα Μεθυσμένα

Υλικά: 3 μήλα 3 αχλάδια σφιχτά 2 νεροπότηρα κρασί ξηρό κόκκινο 1 νεροπότηρο ζάχαρη λίγο χυμό λεμονιού 1 κομμάτι κανέλα μερικά καρφάκια γαρίφαλο αμύγδαλα για γαρνίρισμα (προαιρετικά) σαντιγί για...

ΦΡΟΥΤΑ

Γλυκό του κουταλιού - σύκο

Υλικά: 2 κιλά ώριμα σύκα, προτιμητέα άσπρα 1/5 κιλό ζάχαρη 1 μικρή χούφτα γαρύφαλλο λίγη βανίλια (ένα χαρτί) Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα σύκα, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν....

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ