από
djalexandrofski
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΦΛΩΡΕΝΤΙΝΕΣ
Οι φλωρεντίνες είναι εκλεκτά κεράσματα που συνδυάζουν τη σοκολάτα με την καραμέλα και τους ξηρούς καρπούς.
Υλικά:
- 1 3/4 κούπες αμύγδαλα φιλέ ή χοντροκομμένα
- 1/2 κούπα φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 1 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης
- 5 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 250 γρ. σοκολάτα πικρή (μέτρια)
Εκτέλεση:
Ακανατεύετε μαζί τα αμύγδαλα, το αλεύρι, τα φρούτα, το ξύσμα και το αλάτι.
Σε κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, την κρέμα και το βούτυρο και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να βράσει. Βράζετε για ένα λεπτό περίπου.
Απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη βανίλια και στη συνέχεια αδειάζετε το σιρόπι στο μίγμα με τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει τόσο, ώστε να μπορείτε να το πιάσετε και να το δουλέψετε χωρίς πρόβλημα.
Με κουταλάκι (αν θέλετε μικρές φλωρεντίνες) ή με κουτάλι (αν θέλετε μεγάλες) πέρνετε κομμάτια από τη ζύμη και φτιάχνετε μπαλάκια, τα οποία πατάτε ελαφρά και τα βάζετε σε ταψί με λαδόχαρτο ψησίματος και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν πολύ.
Ψήνετε τα γλυκά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν. Αν θέλετε τα γλυκά να βγουν επίπεδα και από τις δύο πλευρές, στη μέση του ψησίματος (στα 10 λεπτά περίπου) θα τα γυρίσετε το πάνω - κάτω.
Βγάζετε τις φλωρεντίνες από το φούρνο, τις αφήνετε 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και τις μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν.
Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα και απλώνετε μια μικρή ποσότητα στην επίπεδη πλευρά των γλυκών. Αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και φυλάτε σε αεροστεγές δοχείο.
Ακανατεύετε μαζί τα αμύγδαλα, το αλεύρι, τα φρούτα, το ξύσμα και το αλάτι.
Σε κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, την κρέμα και το βούτυρο και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να βράσει. Βράζετε για ένα λεπτό περίπου.
Απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη βανίλια και στη συνέχεια αδειάζετε το σιρόπι στο μίγμα με τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει τόσο, ώστε να μπορείτε να το πιάσετε και να το δουλέψετε χωρίς πρόβλημα.
Με κουταλάκι (αν θέλετε μικρές φλωρεντίνες) ή με κουτάλι (αν θέλετε μεγάλες) πέρνετε κομμάτια από τη ζύμη και φτιάχνετε μπαλάκια, τα οποία πατάτε ελαφρά και τα βάζετε σε ταψί με λαδόχαρτο ψησίματος και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν πολύ.
Ψήνετε τα γλυκά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν. Αν θέλετε τα γλυκά να βγουν επίπεδα και από τις δύο πλευρές, στη μέση του ψησίματος (στα 10 λεπτά περίπου) θα τα γυρίσετε το πάνω - κάτω.
Βγάζετε τις φλωρεντίνες από το φούρνο, τις αφήνετε 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και τις μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν.
Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα και απλώνετε μια μικρή ποσότητα στην επίπεδη πλευρά των γλυκών. Αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και φυλάτε σε αεροστεγές δοχείο.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...