ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

 

Υλικά:
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά
  • 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή και δύο
  • 1 βανίλια άρωμα
  • Φυτίνη για τα φύλλα
  • Φύλλο κρούστας ΚΑΝΑΚΗ
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 βανίλια άρωμα
Εκτέλεση:
  • Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ένα μακρόστενο - βουτυρωμένο με φυτίνη - πυρέξ. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε κάθε φύλλο που τοποθετούμε
  • Μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα, σκεπάζουμε το πυρέξ με μία πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραίνονται τα φύλλα
  • Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά να είναι πολύ αφράτα
  • Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΟ.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα αυγά το σιγμιγδάλι και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα
  • Αφού αφομοιωθεί το σιμιγδάλι στο μίγμα, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανάβουμε το μάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πετάει το μίγμα. Θα παρατηρήσετε ότι το μίγμα αρχίζει να κάνει φουσκάλες και να πετάγεται όταν έχει πήξει
  • Τότε ακριβώς κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη 1 βανίλια
  • Ανακατεύουμε καλά το μίγμα
  • Ρίχνουμε την κρέμα στο πυρέξ με τα φύλλα και από επάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αφού έχουμε αλείψει με φυτίνη όλα τα φύλλα μεταξύ τους. Εγώ χρησιμοποιώ 3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πάνω αφού το καθένα χρησιμοποιείται διπλό (λόγω μεγέθους πυρέξ)
  • Αφού έχουμε τελειώσει, χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια πριν το βάλουμε στο φούρνο
  • Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα
  • Όση ώρα ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μία κατσαρολίτσα το 1 φλ. νερό και τα 2 ζάχαρη, το ξυλαράκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει καλά και να κάνει ένα ωραίο σιρόπι
  • Στο τέλος και αφού κατεβάσουμε από το μάτι, ρίχνουμε και το δεύτερο άρωμα βανίλιας
  • Στη 1 ώρα ψησίματος βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, κόβουμε με το μαχαίρι τα ήδη χαραγμένα κομμάτια βαθιά και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι όσο και τα δύο είναι καυτά
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!! Σε φίλους που το σέρβιρα δεν το πίστευαν ότι είναι η πρώτη απόπειρα για γαλακτομπούρεκο. "Ο Θεός να έχει καλά τη θεία Βιβή".

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ