ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC
ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΑΥΓΟ

 

Γλυκόξινο κοτόπουλο με ανανά και τηγανητό ρύζι με αυγό.




Υλικά

Για το ρύζι:
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 αυγό
  • λίγο λάδι (για το Wok)
  • βούτυρο (για να μην κολλήσει το ρύζι όταν βράζει)

Για το γλυκόξινο:
  • Λάδι για τηγάνι
  • Corn Flour
  • 2-3 πιπεριές (διάφορα χρώματα)
  • 2 αυγά
  • 1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 μικρό κουτί κομπόστα ανανά (παίζει και σκέτες φέτες)
  • Κοτόπουλο (της φωτογραφίας είναι 350 γρ).
  • Ξύδι (πόσο;)
  • Ζάχαρη (πόση;)
Τα υλικά...
Εδώ η ομάδα συγκέντρωσε με κόπο όλα τα υλικά. Η συγκίνηση μεγάλη. Η φωτογραφία κουνημένη.
Από τη φωτογραφία λείπει η ζάχαρη, αλλά εκείνη τη στιγμή έκανα και καφέ.







Α. Εισαγωγή

Ξεκινάμε με προσοχή και ευλάβεια το πλύσιμο και κάψιμο του wok. Νερό και τρίψιμο του Wok με συρμάτινο σφουγγαράκι τύπου Scotch Bright (καμία σχέση με σκωτσέζικη καθαριότητα). Αφού το στεγνώσουμε καλά με ένα πανάκι, βάζουμε λίγο λάδι και το βάζουμε στη φωτιά. Το λάδι θα κάψει και το φέρνουμε γυροβολιές μέχρι να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του Wok.
Κάηκε παντού; Μπράβο.
 
 

Β. Το ρύζι

Παίρνουμε το CD του Enrique Iglesias και βάζουμε το Bailamos στο repeat και τσιτώνουμε τα ηχεία. Κλείνουμε τις πόρτες και ανοίγουμε όλα τα παράθυρα γιατί ίσως ντουμανιάσει.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομματάκια (φωτο δίπλα στις πιπεριές). Βάζουμε το ρύζι (βάλτε σχεδόν μια κούπα για κάθε άτομο) σε κατσαρόλα. Το πλένουμε. Βάζουμε νερό. Όχι την ποσότητα που του αντιστοιχεί. Εμπειρικά, η στάθμη είναι δυο δάχτυλα πάνω απο το ρύζι. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν μασιέται άνετα αλλά ακόμη είναι σκληρό. Βάζουμε αλάτι, και βούτυρο ή λάδι για να μην κολλήσει στον πάτο.

Πετάμε το κρεμμύδι στο Wok, και το αφήνουμε μέχρι να κιτρινίσει. Χτυπάμε το αυγό (χωρίς τα τσόφλια) και το πετάμε στο Wok. Ανακατεύουμε όμως με την κουτάλα γιατί αλλιώς θα μας γινει ομελέτα. Αμέσως ρίχνουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε διαολεμένα για να ανακατευτεί ομοιόμορφα.
 




Το ρύζι μέσα στο Wok
"Το ρύζι μέσα σε Wok" 2001. Σύνθεση με λάδι. Εθνική πινακοθήκη.





Βάζουμε Soy και Oyster. 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού έκαστο. (Άμα δεν έχετε δεν πειράζει. Δεν έχει τεράστια διαφορά στη γεύση). Το ρύζι έχει γίνει όταν έχει λίγο πιο σκούρο χρώμα από τη φωτογραφία (ανοικτό καφέ) και δεν είναι υγρό.
 
 



Το ρύζι πάνω στο τραπέζι
Το ρύζι πάνω στο τραπέζι. Το τραβάγαμε φωτογραφίες μέχρι να κρυώσει.
Μετά το φάγαμε. Να' ταν κι άλλο!

 









Γ. Το Γλυκόξινο

Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε αλύπητα. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια. Παίρνουμε ένα ένα τα κυβάκια τα τσαλαβουτάμε στο αυγό και τα πασαλείβουμε με το Corn Flour.


Πασπαλισμένο ...
Μέχρι να πετύχει η φωτογραφία, έφυγε όλο το αλεύρι.








Βάζουμε αρκετό λαδι σε τηγάνι (όχι στο Wok και όχι βούτυρο) και τα τηγανίζουμε (deep fry) μέχρι να γίνουν από όλες τις μεριές κίτρινο/καφέ (golden brown). Προσοχή μόνο μην καούν. Αν έχει το κοτόπουλο καρβουνιάσει κατά τόπους, βγάλτε το κάρβουνο με προσοχή. Κάπου εδώ έχετε βαρεθεί το Bailamos και το βγάζετε το CD.  Προτείνω Heroes del Silencio (κάτι σαν Πυξ Λαξ ισπανιστί).
 

Βάζουμε τις πιπεριές (κομμένες «βαρκούλα» όπως στη φωτογραφία) στο Wok. Βάζουμε και το κρέας. Τα ανακατεύουμε (σ' αυτό δε σηκώνω κουβέντα).
 


Βαρκούλα ...
Κεντάω πάλι ο μάστορας....





Βάζετε τη κονσέρβα με την ντομάτα. Βάζετε τον ανανά ΜΕ ΤΟ ΖΟΥΜΙ (άμα δεν έχει ζουμί δεν πειράζει).
 

Ερώτηση: Πόσο ξύδι πόση ζάχαρη;
Απάντηση: Ίσες ποσότητες. Τη συγκεκριμένη φορά έριξα μιάμιση κούπα ξύδι, μιάμιση ζάχαρη (άσπρη όχι καφέ). Οι ποσότητες είναι πάντα ίσες. Όσο πιο πολύ βάζετε, τόσο πιο δυνατή γεύση έχει. Η ζάχαρη απο την κομπόστα είναι αμελητέα ποσότητα. Κατά διαστήματα δοκιμάζετε και αν ειναι πολύ γλυκό ή πολύ ξινό βάζετε ποσότητες ανάλογα. Πάντα το σώνεις. Είναι κανόνας. Αν έγινε πιο δυνατό από ότι θέλετε, βάζετε νερό. Αν το κάνατε νερομπλούκι και δεν πήζει, βάζετε μια κουταλιά Corn Flour με λίγο κρύο νερό σε ένα ποτήρι, ανακατεύετε και αφού διαλυθεί το βάζετε μέσα. (Για τους πρωτάρηδες: Δε στολίζουμε το φαΐ από πάνω με Corn Flour γιατί θα σβωλιάσει).

Βάζουμε λοιπόν το ξύδι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε απαλά και το αφήνουμε να βράσει.
 
 


Λίγο πριν το τέλος
Λίγο πριν το τέλος. Η παρκετέζα πάνω στην καρέκλα κάτω αριστερά δεν έχει Καμία σχέση με τη συνταγή.






Είναι έτοιμο όταν έρθει σε μια ημίρευστη κατάσταση. Βάζουμε στο πιάτο ρύζι και το στολίζουμε από πάνω με γλυκόξινο. Κάνουμε και ένα τσιγάρο γιατί σκάσαμε τόση ώρα. Φωνάζετε τις σπανιόλες από απέναντι και τις κερνάτε.

Απόλυτη επιτυχία.

Προσοχή: Κοτόπουλο με πορτοκάλι ή λεμόνι, δεν είναι παρόμοια συνταγή. Εκεί είναι διαφορετικά τα πράγματα. Θα ακολουθήσει συνταγή μόλις το πετύχω άριστα.
Βγαίνει για 2 - 3 άτομα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Μοσχάρι chow mein

Υλικά (για 4 άτομα): ½ κιλό μοσχαράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες 10 αποξηραμένα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 κλωναράκι σέλερι 1 σκελίδα σκόρδο 3 πιπεριές...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Lecso (Ουγγρικό)

Υλικά 1 κ. πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 1 κ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λάδι 1 φλ. ρύζι αλάτι 1 χωριάτικο λουκάνικο ανά άτομο Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμύδι με...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

ISICIA OMENTATA (μπιφτέκια)

(Απίκιος 2, 1, 7) Συστατικά: 500g κιμά 1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι 50ml Liquamen (μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κλ αλάτι + λίγο λευκό κρασί)...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ