ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΓΡΙΒΑΔΙ (ΚΥΠΡΙΝΟΣ) ΨΗΤΟ

 

Υλικά:
  • 1 Γριβάδι (Κυπρίνο ) από 1 κιλό και πάνω
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Κλειδιά
Εκτέλεση:

Η απολέπιση του γριβαδιού (κυπρίνου) γίνεται - αντίθετα από τα άλλα ψάρια - ως εξής: κρατώντας τον από το κεφάλι πιέζουμε τα λέπια με το μαχαίρι και τα σπρώχνουμε προς την ουρά.

Μετά την απολέπιση, ανοίγουμε το ψάρι από την ράχη στα δύο (πετάλι). Καθαρίζουμε τα εντόσθια και πλένουμε καλά το ψάρι. Χαράζουμε (προαιρετικά) κάθετα τη ράχη του ψαριού και το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι από τις δύο πλευρές του.

Το ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα, αργά, γυρίζοντάς το συνέχεια. Μετά το ψήσιμο ρίχνουμε αρκετό λαδολέμονο.

Διάρκεια ψησίματος, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς. (περίπου 1 ώρα)

ΨΑΡΙΚΑ

Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά

Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...

ΨΑΡΙΚΑ

Αγγινάρες με σουπιές και πατάτες

Υλικά 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 200 γρ. άσπρο ξηρό κρασί 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 600 γρ....

ΨΑΡΙΚΑ

Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ