ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΓΡΙΒΑΔΙ (ΚΥΠΡΙΝΟΣ) ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΠΛΑΚΙ.

 

Μια καταπληκτική και πεντανόστιμη συνταγή είναι Γριβάδι πλακί, δηλαδή μαγειρεμένο στο φούρνο σε ταψί.

Υλικά:
  • 1 έως 2 κιλά Γριβάδια (κομμένα σε φέτες 2-3 εκατοστών)
  • 1 κιλό κρεμμύδια φέτες
  • 1/2 κιλό πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 1 ματσάκι δυόσμος
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 1,5 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 300 γρ. λευκό κρασί
  • αρκετό αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:

Η απολέπιση γίνεται - αντίθετα από τα άλλα ψάρια - ως εξής: κρατώντας το από το κεφάλι, πιέζουμε τα λέπια με το μαχαίρι και τα σπρώχνουμε προς την ουρά. Μετά την απολέπιση, ανοίγουμε το ψάρι από την ράχη στα δύο (πετάλι). Καθαρίζουμε τα εντόσθια, πλένουμε καλά το ψάρι και το κόβουμε σε φέτες 2-3 εκατοστών περίπου.

Βάζουμε τις φέτες του ψαριού σε ταψί.

Τις μαρινάρουμε με πολύ αλάτι και πάπρικα.

Στρώνουμε από πάνω όλα τα υλικά, με τελευταία στρώση το δυόσμο.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 1,5-2 ώρες.

ΨΑΡΙΚΑ

Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά

Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...

ΨΑΡΙΚΑ

Αγγινάρες με σουπιές και πατάτες

Υλικά 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 200 γρ. άσπρο ξηρό κρασί 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 600 γρ....

ΨΑΡΙΚΑ

Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ