ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ / SUPERMARKET
HORSERADISH (ΣΑΛΤΣΑ ΧΡΕΝΟΥ)
Το horseradish (χρένο) είναι πολυετές, ποώδες φυτό και ανήκει στην οικογένεια Σταυρανθών. Γενέτειρά του είναι η Κεντρική και Νότια Ευρώπη και αργότερα μετανάστευσε στη Ν.Αμερική. Οι ρίζες του έχουν δριμύτατη, πικάντικη γεύση και διαπεραστική μυρωδιά.
Η συγκομιδή της ρίζας γίνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το χρένο αναδίδει αυτό το άρωμα και αποκτά αυτή την καυτερή γεύση μόνο όταν τριφτεί η ρίζα του. Τότε απελευθερώνονται πτητικά έλαια που δίνουν στη ρίζα αυτή την ξεχωριστή καυστική γεύση. Στη συνέχεια αναμειγνύεται με ξίδι, το οποίο σταματά αυτή την αντίδραση και σταθεροποιεί τη γεύση. Για ηπιότερη γεύση, το ξίδι προστίθεται αμέσως.
Το horseradish εμφανίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων στο σούπερμαρκετ και σε καταστήματα τροφών. Η βασική φόρμουλα για το προϊόν horseradish είναι τριμμένη ρίζα horseradish αναμειγνυόμενη με απεσταγμένο ξύδι. Μπορεί βέβαια να προστεθούν και άλλα υλικά ή μπαχαρικά όπως αλάτι, ζάχαρη, λάδι λαχανικών κλπ. για να ενισχύσουν και να προστατεύσουν αυτή τη γεύση.
Για να απελευθερωθεί πλήρως η γεύση του επεξεργασμένου horseradish, η ρίζα του πρέπει να είναι φρέσκια και υψηλής ποιότητας. Το χρώμα ποικίλλει από άσπρο σε κρεμ-μπεζ. Όσο παλαιώνει η επεξεργασμένη horseradish, καφετίζει και χάνει την έντονη γεύση της.
Για να διατηρήσετε τη horseradish:
- Φυλάξτε τη σε αεροστεγές βαζάκι στο ψυγείο για να κρατήσει τη φρεσκάδα της.
- Σερβίρετε την ποσότητα που θέλετε σε ένα γυάλινο ή κεραμικό μπωλ και επιστρέψτε το υπόλοιπο αμέσως στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές βαζάκι. Η horseradish που μένει εκτός ψυγείου χάνει σταδιακά τη γεύση της.
Εκτός από τη βασική horseradish, κυκλοφορούν επίσης και άλλα προϊόντα όπως έτοιμη horseradish σε μορφή κρέμας, σως horseradish, αφυδατωμένη horseradish. Πολλές κοκτέιλ σως (για θαλασσινά), ειδικού τύπου μουστάρδες και άλλες σως, ντιπ ή ντρέσινγκ μπορεί να περιέχουν επίσης horseradish.
Μία από τις σως horseradish που θα βρείτε στο εμπόριο, είναι η κρύα σάλτσα Horseradish Hellmann's. Παρασκευάζεται από φρέσκους, αλεσμένους κόνδυλους χρένου με χαρακτηριστικό άρωμα και Μαγιονέζα Hellmann's. Έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα.
Πώς να τη σερβίρετε:
- σαν γαρνιτούρα σε ζεστά πιάτα. Ταιριάζει σε ψητό/βραστό κρέας κομμένο σε φέτες, σε καπνιστά/βραστά ψάρια, σε βραστές/ψητές πατάτες, σε χορταρικά (ρώσικη σαλάτα) κλπ.
- χρησιμοποιήσετε σαν βάση σε κρύες σάλτσες και ντρέσινγκ για σαλάτες
- σαν κρύα σάλτσα, όπως τη μαγιονέζα, σε διάφορα πανέ ή τηγανητά ψάρια
- αλειμμένη σε σάντουιτς, καναπεδάκια όπου βάζετε μουστάρδα, ή μαγιονέζα και θέλετε να δώσετε πικάντικη και αρωματική γεύση.
Διαγωνισμός Chiquita
Εκτός βέβαια από το διαγωνισμό, υπάρχει ΠΑΝΤΑ λόγος να φάτε μπανάνες. Είναι πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες. Περιέχουν Βιταμίνη Β (τονώνει το νευρικό σύστημα) και C (ενεργοποιεί το...
Παστέλι Καλαμάτας
Φτιάχνεται από το 1950 με παραδοσιακή συνταγή από φυσικό μέλι και ποικιλίες σουσαμιού, χωρίς προσθήκη συντηρητικών. Είναι πλούσια τροφή σε ασβέστιο (450mg/100gr), περιέχει μαγνήσιο (145mg/100gr) και...
Σακούλες Ψησίματος
Οδηγίες χρήσης Θερμαίνετε το φούρνο για 10 λεπτά (μέχρι 200 C). Πασπαλίζετε το εσωτερικό της σακούλας με λίγο αλεύρι και το απλώνετε στα εσωτερικά της τοιχώματα. Βάζετε το φαγητό στη σακούλα και την...