ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΠΥΡΑ
Η ΜΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Δυσκολία
Κατηγορίες
Είδος

Η μπύρα στη διατροφή


Μπύρα και έδεσμα

Οι Ale σερβίρονται σε θερμοκρασίες 10-15oC και συνδυάζονται πολύ καλά με σκληρά τυριά, φιστίκια, καπνιστό κρέας και διάφορα σνακ. Οι Golden σερβίρονται στους 12.5oC συνήθως με ψάρι ή πουλερικά.

Οι Lager σερβίρονται σε θερμοκρασίες 7.5-12.5oC και συνδυάζονται με πικάντικα φαγητά, με σάλτσες και γλυκά επιδόρπια. Οι Bock σερβίρονται στους 8.5oC και συνδυάζονται με καπνιστά ή όχι κρέατα και με πράσινες σαλάτες.

Στην Ελλάδα αρχικά η μπύρα προωθήθηκε σαν το δροσιστικό ποτό του καλοκαιριού. Όλες οι διαφημίσεις του παρελθόντος ακόμη και οι σημερινές την παρουσιάζουν σαν ένα ποτό που πίνεται μόνο του. Κι' όμως, τα Ελληνικά φαγητά μπορούν να συνοδευτούν από μία καλή μπύρα. Ειδικά τώρα τελευταία στα μπαράκια την σερβίρουν μαζί με ξηρούς καρπούς ή σνακ. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε γεμιστές πιπεριές με ένα ποτήρι Pilsner με αλκοολικό βαθμό 4.5-5.5o. Ακόμη πολλά παραδοσιακά λαδερά φαγητά συνδυάζονται καταπληκτικά με ελαφριές Lager.

Τελικά μπορούμε να πίνουμε άφοβα μπύρα;

Η μπύρα είναι υγιεινό προϊόν και έχει αποδειχθεί η σημαντική επίδραση της στην υγεία του ανθρώπου από πολλούς επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα. Φυσικά δεν μπορεί να γίνεται αλόγιστη κατανάλωση. Ο πατέρας της σύγχρονης φαρμακολογίας Παράκελσος1 λέει ότι: «η δοσολογία μιας ουσίας χαρακτηρίζει αν η ουσία αυτή είναι τρόφιμο, φάρμακο, δηλητήριο».

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα γραμμάριο αλκοόλ ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος καθημερινά είναι το ανώτατο όριο για έναν υγιή ενήλικα. Πρόσφατη Αμερικανική επιστημονική έρευνα θεωρεί 30ml αλκοόλης ημερησίως ασφαλή. Αυτό σημαίνει 700ml κανονικής μπύρας, 1 λίτρο μπύρα Lager ή 6 λίτρα μη-αλκοολούχου μπύρα.

Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο η μπύρα ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΕΙ. Όμως ανοίγει την όρεξη. Τα ορεκτικά συστατικά της, ο λυκίσκος, η αλκοόλη και το CΟ2 προετοιμάζουν το στομάχι για ένα καλό γεύμα. Αυτό οδηγεί κάποιον να φάει περισσότερο απ' ότι θα έτρωγε χωρίς να πιει. Επιπρόσθετα χωνεύεται πολύ πιο εύκολα γιατί τα συστατικά της έχουν ήδη επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια της ζυθοποίησης και έτσι πολύ εύκολα αφομοιώνονται χωρίς κόπο από τον οργανισμό. (μπύρα: 44 kcal/100g, ενώ γάλα: 55 kcal/100g).

Τελικά πόση μπύρα μπορεί να πιει κανείς και παράλληλα να μπορεί να οδηγεί με ασφάλεια; Η καλύτερη απάντηση είναι «καθόλου». Αυτό είναι και το ασφαλέστερο. Φυσικά ένα ποτήρι κατά το γεύμα ή μετά τη δουλειά στο γυρισμό για το σπίτι, δεν θα προκαλέσει μέθη στον οδηγό. Παρόλ' αυτά όμως πρέπει να αποφεύγεται. ΓΙΑΤΙ; Μετά από το πρώτο ποτήρι ο οδηγός θα ζητήσει και δεύτερο, μετά το δεύτερο και τρίτο και τελικά θα καταλήξει να γίνει επικίνδυνος. Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες οι ζυθοποιίες έχουν ευαισθητοποιηθεί με το πρόβλημα αυτό και άρχισαν να παράγουν μη-αλκοολούχες μπύρες.


1Παράκελσος (Theophrastus Bombastus): Γερμανός φυσικός και χημικός που έζησε στο Ηohenheim το 1493-1541 (Microsoft Encarta 96 Encyclopedia).

ΜΠΥΡΑ

Μπύρα Chimay

Γνωρίζω ότι μπορείτε να τη βρείτε και στην Ελλάδα σε καλές μπυραρίες. Πρόκειται για μία μπύρα που παράγεται αποκλειστικά από μοναχούς σε ένα μοναστήρι της Βαλλονίας, στο νότιο Βέλγιο. Υπάρχει σε...

ΜΠΥΡΑ

Η μπύρα στην διατροφή

Η μπύρα στη διατροφή Μπύρα και έδεσμα Οι Ale σερβίρονται σε θερμοκρασίες 10-15oC και συνδυάζονται πολύ καλά με σκληρά τυριά, φιστίκια, καπνιστό κρέας και διάφορα σνακ. Οι Golden σερβίρονται στους...

ΜΠΥΡΑ

Hoegaarden Blanche

Η μπύρα αυτή διαθέτει ένα ελαφρύ κίτρινο θολό χρώμα, καθώς περιέχει μαγιά και έχει 5% αλκοόλ. Η γεύση της είναι γλυκόξινη με ελαφρά πικρή αίσθηση στο τέλος, ελαφρά πικάντικη με μία υποψία αρώματος...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ