Όλοι όμως (από βασιλιάδες μέχρι και τον πιο ταπεινό χωρικό), έτρωγαν το φαγητό τους με τα δάχτυλα. Φυσικά δεν ήταν λίγες οι φορές που λερώνονταν και έσταζαν οι σάλτσες και τα ζουμιά πάνω τους.
Το 1574, ο μελλοντικός βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος Γ', ανακάλυψε τη χρήση του πηρουνιού περνώντας από τη Βενετία, που και αυτή μόλις είχε εισάγει αυτό το περίεργο όργανο στα τραπέζια της υψηλής κοινωνίας. Έτσι, έφερε και στη Γαλλία αυτή τη νέα μόδα και οι Γάλλοι ευγενείς έπαψαν πια να ανησυχούν μήπως λερώσουν το δαντελωτό κολάρο που φορούσαν για στολίδι στο λαιμό.
Η χρήση αυτής της διχάλας με το μακρύ χέρι, δεν ήταν χωρίς προβλήματα για τους ανίδεους: πολλοί ήταν αυτοί που τρυπούσαν τα χείλη, τη γλώσσα τους, ή δεν κατάφερναν να κρατήσουν το φαγητό στο πηρούνι μέχρι να το φέρουν στο στόμα τους! Γι'αυτό το λόγο, άργησε να επιβληθεί η χρήση του πηρουνιού. Ακόμη και ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ' προτιμούσε να τρώει με τα χέρια από το να χρησιμοποιεί πηρούνι.
Ευνοούμενες του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ', που μπορούν και χρησιμοποιούν πηρούνι
Φωτογραφία: Decock Εθνική Βιβλιοθήκη, Παρίσι
Το πηρούνι επικράτησε τελικά στα τραπέζια των αστών όταν του προστέθηκαν 4 δόντια (18ος αιώνας), οπότε ήταν και πιο εύκολο στη χρήση του.
Τα πρώτα ροδάκινα στην Ελλάδα
Λέγεται ότι αυτοί που έφεραν την πρώτη ποικιλία ροδάκινων στη χώρα μας ήταν οι στρατιώτες του Μ.Αλεξάνδρου. Η καλλιέργεια αυτή καταγόταν από την Κίνα και το όνομα της καλλιέργειας ήταν "προύνος ο...
Γεύμα από γάλα φοράδας
Οι νομάδες πολεμιστές του Τζένγκις Χαν, που περνούσαν πολλές ώρες πάνω στη ράχη του αλόγου τους, ξέραιναν στον ήλιο γάλα φοράδας μεταβάλλοντας το σε ελαφριά σκόνη και έριχναν λίγη απ'αυτή τη σκόνη σε...
Σοκολάτα ΙΟΝ
Η σοκολάτα αμυγδάλου ΙΟΝ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1930. Η σοκολατοποιία ΙΟΝ μόλις είχε ιδρυθεί σε μια γειτονιά του Ν.Φαλήρου και στις εκεί μονοκατοικίες κυριαρχούσε η ευωδιά των...