Δυσκολία
Κατηγορίες
Σε ανάγλυφο που έχει βρεθεί, ηλικίας 3ης χιλιετίας π.Χ., απεικονίζεται ένα εργαστήριο με 2 καρδάρες στις οποίες παρασκεύαζαν βούτυρο. Εκεί μέσα έριχναν βρασμένο γάλα, το χτυπούσαν και παρασκεύαζαν μια μορφή κρέμας, το βούτυρο.
Θα έλεγε κανείς πως το βούτυρο ήταν ανακάλυψη των "άγριων" και "βάρβαρων" λαών. Στην "πολιτισμένη"Κίνα, για παράδειγμα, δε γνώριζαν το βούτυρο, ενώ οι Μογγόλοι και οι Θιβετιανοί όχι απλά το γνώριζαν αλλά και το χρησιμοποιούσαν πολύ στο μαγείρεμα, για φωτισμό, για φάρμακο αλλά και για καλλυντικό. Στο Θιβέτ, το χρησιμοποιούσαν επίσης για το βαλσάμωμα των νεκρών: για να βαλσαμώσουν τους νεκρούς αρχηγούς τους, τους έβραζαν μέσα σε βούτυρο!
Και οι Μεσογειακοί λαοί αγνοούσαν το βούτυρο (αυτοί μαγείρευαν με βάση το ελαιόλαδο). Αντίθετα, γειτονικοί "βάρβαροι" λαοί όπως οι Γερμανοί και οι Σκύθες παρασκεύαζαν βούτυρο από πολύ παλιά χρησιμοποιώντας το γάλα από τις κατσίκες, πρόβατα ή γελάδια.
Ιταλός έμπορος βουτύρου, 14ο αιώνα.
Οι Ινδιάνοι φτιάχνουν ακόμη και σήμερα βούτυρο από γάλα βουβαλιού. Το βούτυρο αυτό λέγεται ghi, είναι αραιό και έτσι διατηρείται πολύ περισσότερο και δε χρειάζεται ψύξη. Κάτι παρόμοιο έφτιαχναν πριν 5000 χρόνια οι Χαλδαίοι και οι Βαβυλώνιοι (σε αυτούς άλλωστε οφείλουμε και την ανακάλυψή του).
[Πηγή:Μεγάλη σχολική εγκυκλοπαίδεια :ΓΝΩΡΙΖΩ το χθες, το σήμερα, το αύριο]
Θα έλεγε κανείς πως το βούτυρο ήταν ανακάλυψη των "άγριων" και "βάρβαρων" λαών. Στην "πολιτισμένη"Κίνα, για παράδειγμα, δε γνώριζαν το βούτυρο, ενώ οι Μογγόλοι και οι Θιβετιανοί όχι απλά το γνώριζαν αλλά και το χρησιμοποιούσαν πολύ στο μαγείρεμα, για φωτισμό, για φάρμακο αλλά και για καλλυντικό. Στο Θιβέτ, το χρησιμοποιούσαν επίσης για το βαλσάμωμα των νεκρών: για να βαλσαμώσουν τους νεκρούς αρχηγούς τους, τους έβραζαν μέσα σε βούτυρο!
Και οι Μεσογειακοί λαοί αγνοούσαν το βούτυρο (αυτοί μαγείρευαν με βάση το ελαιόλαδο). Αντίθετα, γειτονικοί "βάρβαροι" λαοί όπως οι Γερμανοί και οι Σκύθες παρασκεύαζαν βούτυρο από πολύ παλιά χρησιμοποιώντας το γάλα από τις κατσίκες, πρόβατα ή γελάδια.
Ιταλός έμπορος βουτύρου, 14ο αιώνα.
Οι Ινδιάνοι φτιάχνουν ακόμη και σήμερα βούτυρο από γάλα βουβαλιού. Το βούτυρο αυτό λέγεται ghi, είναι αραιό και έτσι διατηρείται πολύ περισσότερο και δε χρειάζεται ψύξη. Κάτι παρόμοιο έφτιαχναν πριν 5000 χρόνια οι Χαλδαίοι και οι Βαβυλώνιοι (σε αυτούς άλλωστε οφείλουμε και την ανακάλυψή του).
[Πηγή:Μεγάλη σχολική εγκυκλοπαίδεια :ΓΝΩΡΙΖΩ το χθες, το σήμερα, το αύριο]
Τα πρώτα ροδάκινα στην Ελλάδα
Λέγεται ότι αυτοί που έφεραν την πρώτη ποικιλία ροδάκινων στη χώρα μας ήταν οι στρατιώτες του Μ.Αλεξάνδρου. Η καλλιέργεια αυτή καταγόταν από την Κίνα και το όνομα της καλλιέργειας ήταν "προύνος ο...
Γεύμα από γάλα φοράδας
Οι νομάδες πολεμιστές του Τζένγκις Χαν, που περνούσαν πολλές ώρες πάνω στη ράχη του αλόγου τους, ξέραιναν στον ήλιο γάλα φοράδας μεταβάλλοντας το σε ελαφριά σκόνη και έριχναν λίγη απ'αυτή τη σκόνη σε...
Σοκολάτα ΙΟΝ
Η σοκολάτα αμυγδάλου ΙΟΝ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1930. Η σοκολατοποιία ΙΟΝ μόλις είχε ιδρυθεί σε μια γειτονιά του Ν.Φαλήρου και στις εκεί μονοκατοικίες κυριαρχούσε η ευωδιά των...