ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΑΤΑΙΦΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

 

Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ψίχα καρυδιού (ή και αμυγδάλου ανάμεικτα)
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1-2 κουταλιές σούπας κοφτές κανέλα
  • 1250 γρ. φύλλο καταϊφιού
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού λιωμένο βούτυρο ανάμεικτο με βιτάμ
Υλικά (για το σιρόπι):
  • 1250 γρ. ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • λίγα γαρίφαλλα
  • κανέλα
Εκτέλεση:
  • Κοπανίζουμε τα καρύδια (ή και τα αμύγδαλα) μέχρι να γίνουν σα χοντροκομμένος τραχανάς. Τα βάζουμε σε λεκάνη.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αβγό και την κανέλα. Ζυμώνουμε ώστε να γίνουν μία μάζα.
  • Βουτάμε τις παλάμες μας στο μίγμα βουτύρου-βιτάμ και με βουτυρωμένα τα χέρια ξαίνουμε το φύλλο καταϊφιού να ξανοίξει. Παίρνουμε λίγη ποσότητα, όσο χρειάζεται για ένα καταϊφι και το ξανοίγουμε.
  • Τοποθετούμε στο άκρο του λίγη γέμιση και το περιτυλίγουμε σε σχήμα κυλινδρικό αρκετά σφιχτά προσέχοντας να συμμαζεύονται οι άκρες μέσα στον κύλινδρο, ώστε να μην ξετυλιχτεί.
  • Επαναλαμβάνουμε παίρνοντας κι άλλο λίγο φύλλο, που πάλι το ξαίνουμε να ξανοίξει.
  • Τοποθετούμε τα καταϊφια στη σειρά το ένα κοντά στο άλλο σε ταψί. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε από πάνω το βούτυρο-βιτάμ.
  • Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ίσως και λίγο παραπάνω, στους 180 βαθμούς, προσέχοντας να μην αρπάξουν. Αν δούμε ότι "αρπάζει" νωρίς σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για λίγα λεπτά.
  • Περιχύνουμε το ζεστό καταϊφι όταν βγει από το φούρνο με το ζεστό σιρόπι. Αν το θέλουμε τραγανό το αφήνουμε έτσι να κρυώσει, αλλά καλύτερα σκεπάζουμε το ταψί ώστε με τον ατμό που θα δημιουργηθεί να μαλακώσει το σιρόπι και να ποτιστεί καλύτερα. (με το δεύτερο τρόπο το κάνω εγώ, ώστε γίνεται μαλακό και πιο ζουμερό).
Παραλλαγή: Αν κάνουμε μια σφιχτή κρέμα γαλακτομπούρεκου μπορούμε να γεμίσουμε με αυτή το φύλλο καταϊφιού αντί για τα καρύδια. Τα υπόλοιπα μένουν ως έχουν.
Καλή επιτυχία
Αγγέλα η Σαλονικιά.-

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ