ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ
Υλικά: (για 8 άτομα)
- 25 γραμ. σκούρα ζάχαρη σε χοντρά κομμάτια
- 820 γραμ. κομμάτια αχλαδιού σε σιρόπι (κονσέρβα)
- 70 γραμ. κερασάκια γλασέ, κομμένα στη μέση
- 225 γραμ. βούτυρο
- 225 γραμ.ζάχαρη άχνη
- 225 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 αβγά
- 100 γραμ. ψίχα καρυδιών
- 2 κουτ. σούπας γάλα
Εκτέλεση:
- Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί για κέικ και πασπαλίζετε με τη σκούρα ζάχαρη
τα εσωτερικά του τοιχώματα και κυρίως τη βάση του.
- Στραγγίζετε τα αχλάδια από το σιρόπι της κονσέρβας (το σιρόπι να το κρατήσετε, θα το χρειαστείτε αργότερα), τα στεγνώνετε και βάζετε από ένα κερασάκι στο εσωτερικό τους. Απλώνετε τα αχλάδια στον πάτο του ταψιού.
- Χτυπήστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν ένα ελαφρύ μείγμα. Προσθέτετε ανακατεύοντας καλά ένα ένα τα αβγά, το αλεύρι, τα υπόλοιπα κερασάκια, τα καρύδια και το γάλα.
- Γεμίζετε το ταψί με το μείγμα. Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα περίπου, στην πάνω θέση του φούρνου.
- Όταν ψηθεί, αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά. Παράλληλα βράζετε το σιρόπι αχλαδιού σε ένα κατσαρολάκι για 5-10 λεπτά.
- Αναποδογυρίστε το κέικ και περιχύστε το με το καυτό σιρόπι.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...