από
eria
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΙΜΑΔΕΣ
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Υλικά:
- 1 κιλό κιμά από μοσχάρι (ή ανάμεικτο μισό μοσχάρι-μισό χοιρινό)
- 2 κρεμμύδια
- 2 αυγά
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
- 2-3 φέτες ψωμί
- μαϊντανό
- βάρσαμο
- αλάτι πιπέρι
- κύμινο
- κανέλα
- σκόνη από γαρύφαλλο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 με 4 ντομάτες
- λίγο αλεύρι
Εκτέλεση:
Βάζετε τον κιμά σε μια λεκάνη και προσθέτετε τα αυγά, το μαϊντανό, το βάρσαμο, το σκόρδο ψιλοκομμένα και τρίβετε το 1 κρεμμύδι στον τρίφτη.
Προσθέτετε, επίσης, την ψίχα ψωμιού βρεγμένη και στραγγισμένη καλά (αν δεν θέλετε ψωμί βάζετε τριμμένη φρυγανιά). Ρίχνετε τα μπαχαρικά όλα - όποια δεν σας αρέσουν, δεν τα βάζετε (επίσης μπορούμε στο μίγμα μας να ξύσουμε 1 ντομάτα με αυτόν τον τρόπο - είναι πιο αφρατοι).
Τέλος, ρίχνουμε και λίγο λάδι μια κουταλιά της σούπας.
Ανακατεύετε (ζυμώνετε) καλά όλα τα υλικά ώστε να γίνουν ένα μίγμα.
Πλάθετε τους κεφτέδες σε σχήμα στρογγυλό και τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.
Σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε. Μετά ρίχνετε τους τηγανισμένους κεφτέδες με τις ντομάτες - αφού τις έχετε τρίψει στον τρίφτη (αν θέλετε για περισσότερο χρώμα βάζετε 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ). Επίσης, ρίχνετε τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και λίγη κανέλα. Τους αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου 15 λεπτά.
Σερβίρονται ζεστοί με τηγανιτές πατάτες ή πουρέ ή με ρύζι.
(Να συμπληρωσω ότι μπορούμε στο μίγμα του κιμά να ρίξουμε λίγο κρασί κόκκινο, περίπου 1 κουταλιά της σούπας, είναι πιο μυρωδατοι. Και στη σάλτσα, όταν βράζει, 2 φύλλα δάφνη. Όποιος θέλει το φαγητό πιο ελαφρύ δεν τα βάζει.
Με αγάπη από την Κρήτη!
Βάζετε τον κιμά σε μια λεκάνη και προσθέτετε τα αυγά, το μαϊντανό, το βάρσαμο, το σκόρδο ψιλοκομμένα και τρίβετε το 1 κρεμμύδι στον τρίφτη.
Προσθέτετε, επίσης, την ψίχα ψωμιού βρεγμένη και στραγγισμένη καλά (αν δεν θέλετε ψωμί βάζετε τριμμένη φρυγανιά). Ρίχνετε τα μπαχαρικά όλα - όποια δεν σας αρέσουν, δεν τα βάζετε (επίσης μπορούμε στο μίγμα μας να ξύσουμε 1 ντομάτα με αυτόν τον τρόπο - είναι πιο αφρατοι).
Τέλος, ρίχνουμε και λίγο λάδι μια κουταλιά της σούπας.
Ανακατεύετε (ζυμώνετε) καλά όλα τα υλικά ώστε να γίνουν ένα μίγμα.
Πλάθετε τους κεφτέδες σε σχήμα στρογγυλό και τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.
Σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε. Μετά ρίχνετε τους τηγανισμένους κεφτέδες με τις ντομάτες - αφού τις έχετε τρίψει στον τρίφτη (αν θέλετε για περισσότερο χρώμα βάζετε 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ). Επίσης, ρίχνετε τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και λίγη κανέλα. Τους αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου 15 λεπτά.
Σερβίρονται ζεστοί με τηγανιτές πατάτες ή πουρέ ή με ρύζι.
(Να συμπληρωσω ότι μπορούμε στο μίγμα του κιμά να ρίξουμε λίγο κρασί κόκκινο, περίπου 1 κουταλιά της σούπας, είναι πιο μυρωδατοι. Και στη σάλτσα, όταν βράζει, 2 φύλλα δάφνη. Όποιος θέλει το φαγητό πιο ελαφρύ δεν τα βάζει.
Με αγάπη από την Κρήτη!
Στρούντελ Λαχμαντσούν
Υλικά (Για το λαχμαντσούν): 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο 500 γραμ. κιμά χοιρινό 1,5 κονσέρβας κονκασέ ή ακόμα καλύτερα ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα (για όσους έχουν την ευτυχία να μαγειρεύουν στην...
Πικάντικοι κεφτέδες με σάλτσα δυόσμου
Υλικά (για τους κεφτέδες): 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (εναλλακτικά αρνίσιο) 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες 1 κρεμμύδι τριμμένο 2 μικρές σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες μερικά...
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Υλικά : μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 1 ματσάκι μαιντανό φρυγανιά τριμμένη 1 αβγό λίγο λάδι λίγο κρασί κόκκινο ή ξύδι κύμινο, ρίγανη, πιπέρι μαύρο, αλάτι, λίγο μπαχάρι...