ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΚΑΙ ΒΑΝΙΛΙΑ
Υλικά:
- 1 βιτάμ στη χρυσαφί συσκευασία
- 1 αλεύρι Γιώτης «ΦΑΡΙΝΑΠ»
- 5 αβγά
- 2 ½ κούπες τσαγιού ζάχαρη
- 1 κούπα τσαγιού φρέσκο γάλα ή αραιωμένο εβαπορέ
- 1 φακελάκι βανιλλέτα ή 2 αμπούλες βανίλια
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό κατασαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο κρατώντας λίγο στην άκρη για να βουτυρώσουμε την φόρμα του κέικ.
- Σε ένα μπόλ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αβγά (ολόκληρα), την βανιλλέτα και την κανέλα.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα και όταν δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη μάζα, ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό αλεύρι. (Προσοχή: Το κέικ δεν θέλει πολύ χτύπημα, αλλά αρκετό για να αναμειχθούν καλά τα υλικά μας).
- Εν συνεχεία, ζεσταίνουμε (ΔΕΝ βράζουμε) το γάλα, το τραβάμε από το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και αφού αφρίσει το γάλα το ρίχνουμε στο μείγμα.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε με το μίξερ λίγο ακόμη. Αν το μείγμα μας βγει κάπως σφιχτό προσθέτουμε γάλα ζεστό, αν αντιθέτως βγει αραιό προσθέτουμε αλεύρι.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά την φόρμα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 200C και αφού το κέικ πάρει λίγο χρώμα, χαμηλώνουμε στους 180-170 για να φουσκώσει και να ψηθεί καλά για περίπου 40 λεπτά.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...