από ngoudas

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΙΕΒ

 

Υλικά:
  • 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και χωρίς πέτσα μετρίου μεγέθους
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδας αλατισμένο
  • 4 κ.σ. γεμάτες ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 κ.σ. γεμάτη παρμεζάνα τριμμένη
  • 70 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε αλατιέρα γιά αλεύρωμα
  • 8 κ.σ. σησαμέλαιο για τηγάνισμα
  • μαύρο πιπέρι σε μύλο για να φρέσκο-αλεστεί
Εκτέλεση:

Παρασκευή της γέμισης:

Σε βαθύ πιάτο αναμειγνύουμε το βούτυρο, το πολτοποιημένο σκόρδο, τον μαϊντανό και φρέσκο-αλεσμένο πιπέρι (προσθέτουμε και λίγο επιπλέον αλάτι). Δουλεύουμε το μίγμα καλά αρκετή ώρα ώστε να γίνει μία ομογενής αλοιφή. Με την αλοιφή αυτή φτιάχνουμε δύο στενόμακρα στηλάκια κυλινδρικά, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα καταψύχουμε. Καλόν είναι η διαδικασία αυτή να γίνει το προηγούμενο βράδυ, έτσι ώστε τα δύο αυτά στηλάκια να παγώσουν και να σκληρύνουν αρκετά.

Προετοιμασία του κοτόπουλου:

Στεγνώνουμε τα δύο στήθη με χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε σε ρηχό πιάτο. Με χρήση μαχαιριού ωμού κρέατος με μακριά λάμα, ανοίγουμε στο κάθε ένα από αυτά μία τρύπα κατά μήκος που να διατρέχει, εάν είναι δυνατόν, όλο το κομμάτι. Εκεί θα τοποθετηθούν τα στηλάκια του βουτύρου.

Προετοιμασία του παναρίσματος:

Σε βαθύ πιάτο αναμειγνύουμε καλά την τριμμένη φρυγανιά, την τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο-αλεσμένο πιπέρι.

Σε μπολάκι χτυπάμε το αυγό αρκετή ώρα, ώστε να ελαττωθεί αρκετά το ιξώδες. Μετά το χύνουμε σε ένα βαθύ πιάτο.

Προετοιμασία του τηγανίσματος:

Παίρνουμε από την κατάψυξη τα δύο στηλάκια του βουτύρου και σπρώχνοντας, τοποθετούμε ένα σε κάθε στήθος στην τρύπα πού έχουμε ήδη ανοίξει. Κλείνουμε τις τρύπες με οδοντογλυφίδες και κόβουμε με ψαλίδι τις αιχμηρές άκρες τους.

Σε αντί-κολλητικό τηγάνι θερμαίνουμε το σησαμέλαιο σε μέτρια φωτιά, έως ότου κάψει. Ένδειξη 2 με μέγιστο το 3 στην ηλεκτρική κουζίνα.

Βάζουμε στη σειρά τα τρία πιάτα, ως εξής:

Πρώτο, το πιάτο με το κοτόπουλο, δεύτερο, το πιάτο με το χτυπημένο αυγό καί τρίτο, το πιάτο με το μίγμα της τριμμένης φρυγανιάς.

Τηγάνισμα:

Με τη βοήθεια της αλατιέρας του αλεύρου, αλευρώνουμε στο πρώτο πιάτο τα δύο στήθη καί τινάζουμε από πάνω τους το περισσευούμενο αλεύρι.

Βουτάμε τα αλευρωμένα κομμάτια στο χτυπημένο αυγό, στο δεύτερο πιάτο, ώστε το αυγό να επικαθήσει σ' όλη τους την επιφάνεια.

Στη συνέχεια τα βουτάμε στο μίγμα των τριμμάτων στο τρίτο πιάτο, ώστε να καλυφθούν τελείως με το μίγμα και προσεκτικά τα καθίζουμε στο πυρωμένο τηγάνι με το σησαμέλαιο. Τα τηγανίζουμε 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά, δηλαδή συνολικά 10 με 12 λεπτά. Τα γυρίζουμε μόνο μία φορά προσεκτικά για να μην καταστρέψουμε την κρούστα. Η φωτιά καθ' όλη τη διάρκεια του τηγανίσματος παραμένει σταθερή στο 2.

Σερβίρισμα:

Όταν τελειώσει ο χρόνος τηγανίσματος και έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα, τα βγάζουμε προσεκτικά και τα τοποθετούμε για 2-3 λεπτά σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει το σησαμέλαιο.

Τα σερβίρουμε ζεστά με πράσινη σαλάτα ή πατάτες τηγανιτές και τα συνοδεύουμε με δροσερό ροζέ κρασί.

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Kοτόπουλο γεμιστό βρασμένο σε μπύρα

Yλικά: 2 στήθη κοτόπουλο 1 πακέτο σπανάκι βρασμένο 2 σκελίδες σκόρδο 2 κρεμμύδια 10-15 μανιτάρια φρέσκα 10 φέτες μπέικον τριμμένη παρμεζάνα 2-3 κουτάκια μπύρας Εκτέλεση: Πλένουμε τα φιλέτα και τα...

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Κοτόπουλο με μπύρα

Υλικά: κοτόπουλο σε μερίδες 3/4 του μπουκαλιού της μπύρας αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνετε καλά το κοτόπουλο, περιχύνετε...

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Κοτόπουλο φούρνου με λαχανικά (ολίγον κινέζικο)

Υλικά: 1 κοτόπουλο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 πράσινες πιπεριές, 250 γρ μανιτάρια, 2 κούπες ζωμό από κοτόπουλο, 2 κουτ. σούπας νισεστέ (βλ. γλωσσάρι νισεστές), μισό λεμόνι, 250 γρ γκούντα Ολλανδίας....

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ