ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

 

Υλικά:
  • 750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 4- 4 ½ κούπες)
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο ή 250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 αβγά
  • 1 κούπα σταφίδες μαύρες (περίπου 250 γραμ.)
  • ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ (baking powder)
  • ½ φακελάκι αμμωνία
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζανάκι κονιάκ
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο κοπανισμένο
  • ¼ κούπας χλιαρό γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγο σουσάμι
  • 1 κρόκο αβγού
Εκτέλεση:
  • Χτυπάμε το λάδι (ή το βούτυρο) με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα και την ανακατεύουμε με το μείγμα.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα. Ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη γίνει μαλακιά και ελαστική.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά. Χτυπάμε ένα κρόκο αβγού με αρκετό νερό. (½ κούπα περίπου)
  • Πλάθουμε το κουλουράκια, τα αλείφουμε με λίγο από το μείγμα (κρόκου +νερού) και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα ψήνουμε στους 200 C για 20 λεπτά περίπου.
Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί για αρκετό καιρό.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ