ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ
Υλικά:
- 750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 4- 4 ½ κούπες)
- 250 γραμ. ζάχαρη
- 1 κούπα ελαιόλαδο ή 250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
- 3 αβγά
- 1 κούπα σταφίδες μαύρες (περίπου 250 γραμ.)
- ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ (baking powder)
- ½ φακελάκι αμμωνία
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζανάκι κονιάκ
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο κοπανισμένο
- ¼ κούπας χλιαρό γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγο σουσάμι
- 1 κρόκο αβγού
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Κλειδιά
Εκτέλεση:
Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί για αρκετό καιρό.
- Χτυπάμε το λάδι (ή το βούτυρο) με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα και την ανακατεύουμε με το
μείγμα.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα. Ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη γίνει μαλακιά και ελαστική.
- Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά. Χτυπάμε ένα κρόκο αβγού με αρκετό νερό. (½ κούπα περίπου)
- Πλάθουμε το κουλουράκια, τα αλείφουμε με λίγο από το μείγμα (κρόκου +νερού) και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί για αρκετό καιρό.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...