ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ
Υλικά:
- Φύλλα για μπακλαβά
- Βούτυρο καλό και μοσχομυριστό, όχι μαργαρίνες και αηδίες
- Λάδι για τηγάνισμα ελαφρύ (μη τα φτιάξετε με ελαιόλαδο)
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Σιροπάκι:
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ½ ποτήρια νερό
- χυμό μισού λεμονιού
- ένα ξύλο κανέλας
- Λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή στους μικροκυματοχρήστες μη το φτάσετε στο σημείο ζέσεως!!!).
- Απλώνουμε ένα φύλλο μπακλαβά, αλείφουμε με βούτυρο από άκρη σε άκρη, βάζουμε άλλο ένα φύλο από πάνω, αλείφουμε το νέο φύλλο με βούτυρο και συνεχίζουμε βάζοντας 3-4 φύλλα στο σύνολο.
- Αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο με βούτυρο, και αρχίζουμε από την πιο μεγάλη διάσταση και φτιάχνουμε ένα σφιχτό ρολό.
- Το πακέτο πρέπει να έχει 10-12 φύλλα μπακλαβά συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τα ρολλά σε κομματάκια με μήκος περίπου 1-1,5 εκατοστά. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, σε μπόλικο λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Ταυτόχρονα, έχουμε ρίξει σε κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει σιρόπι (όχι καραμέλα, έτσι?).
- Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι σε ζεστά κουρκουμπίνια, αν θέλουμε να είναι μαλακά, αλλιώς το ένα από τα δύο να είναι κρύο για να διατηρηθούν λίγο πιο κριτσανιστά.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...