ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΤΟΥΛΟΥΜΠΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 φλυτζάνι βούτυρο
- 4 φλυτζάνια αλεύρι
- 8 αβγά πολύ φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κουταλάκι σόδα σκόνη
- καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Δυσκολία
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Για το σιρόπι:
Καλή σας επιτυχία!
Αγγέλα η Σαλονικιά.
- 4 φλυτζάνια ζάχαρη
- 2 φλυτζάνια νερό
- φλούδα λεμονιού
- 2-3 "καρφιά" γαρύφαλα
- Βάζουμε το βούτυρο με 2,5 φλυτζάνια νερό σε κατσαρόλα στη φωτιά να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν γίνει ομοιογενές το μίγμα και πάρει χρώμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα να ενσωματωθούν καθώς και τη σόδα. Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη λεία και σφιχτή.
- Βράζουμε το σιρόπι για 5' και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε βαθιά κατσαρόλα καίμε το καλαμποκέλαιο. Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με χοντρή οδοντωτή άκρη (ώστε να βγαίνουν με τις γνωστές "γραμμές" οι τουλούμπες") και βγάζουμε στην κατσαρόλα κομμάτια ζύμης μάκρους 10 εκ. περίπου. Καθώς βγαίνει η ζύμη απ' το κορνέ, κόβουμε μ' ένα μαχαιράκι, ανά 10 πόντους. ( Mε τον ίδιο τρόπο γίνονται και τουλουμπάκια-μπουκίτσες, κόβοντας κομμάτια ζύμης μάκρους 3-4 εκ.)
- Τηγανίζουμε τις τουλούμπες ώστε να ροδοκοκκινίσουν από παντού. Όπως τις βγάζουμε απ' την κατσαρόλα, τις ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι και τις αφήνουμε λίγα λεπτά να σοροπιαστούν καλά.
Καλή σας επιτυχία!
Αγγέλα η Σαλονικιά.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...