από papatrehas

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΙΜΑΔΕΣ
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ

 

Υλικά για 6 άτομα:
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 λάχανο μεγάλο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • ¼ από μια μέτρια σελινορίζα
  • 150 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 150 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 ml ελαιόλαδο
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Για το αυγολέμονο:
  • 1 ½ λεμόνι το χυμό
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Εκτέλεση:

Παίρνουμε το λάχανο και με ένα μαχαίρι, βγάζουμε όλο το κοτσάνι από κάτω, μετά το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μονοκόμματο, μαζί με νερό και αλάτι και το βράζουμε. Όταν βράσει το κατεβάζουμε από την φωτιά, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με μεγάλη προσοχή αφαιρούμε ένα-ένα τα βρασμένα φύλα.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την σελινορίζα, το κρεμμύδι και τα πολτοποιούμαι, μετά προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, τα χτυπάμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ μεγάλο, στην συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά. Θέλουμε το μίγμα να είναι, ούτε πολύ νερουλό, αλλά ούτε και σφικτό. Μετά προσθέτουμε το ρύζι και το κιμά και το ζυμώνουμε καλά.

Πλάθουμε 24 μακρόστενα μπαλάκια και τα τυλίγουμε με τα φύλα από το λάχανο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετούμε στον πάτο της, μερικά λαχανόφυλλα τα πιο χοντρά και στην συνέχεια αυτά που μας περίσσεψαν. Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους, ο πρώτος είναι για να μην κολλήσει το φαγητό και ο δεύτερος μπορεί να φαγωθούν σαν σαλάτα. Μετά τοποθετούμε με προσοχή έναν-έναν τους λαχανοντολμάδες κυκλικά στην κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο, συμπληρώνουμε με νερό ζεστό ένα δάκτυλο πάνω από το πιάτο.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι να σωθεί το πολύ νερό, στο τέλος αφαιρούμε το πιάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά αυγοκόβουμε.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το χυμό του λεμονιού, τα 2 αυγά και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομοιοποιηθούν, θα γίνουν σαν αφρός, μετά το αδειάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο, με ένα πιρούνι συνεχίζουμε το χτύπημα, με την βοήθεια μιας κουτάλας, παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε αργά-αργά. Μετά το περιεχόμενο του πιάτου, μονομιάς το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την σείουμε να πάει παντού.

Κοπιαστική συνταγή, αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει την μαγείρισσα.

Καλή όρεξη.

ΚΙΜΑΔΕΣ

Στρούντελ Λαχμαντσούν

Υλικά (Για το λαχμαντσούν): 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο 500 γραμ. κιμά χοιρινό 1,5 κονσέρβας κονκασέ ή ακόμα καλύτερα ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα (για όσους έχουν την ευτυχία να μαγειρεύουν στην...

ΚΙΜΑΔΕΣ

Πικάντικοι κεφτέδες με σάλτσα δυόσμου

Υλικά (για τους κεφτέδες): 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (εναλλακτικά αρνίσιο) 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες 1 κρεμμύδι τριμμένο 2 μικρές σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες μερικά...

ΚΙΜΑΔΕΣ

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

Υλικά : μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 1 ματσάκι μαιντανό φρυγανιά τριμμένη 1 αβγό λίγο λάδι λίγο κρασί κόκκινο ή ξύδι κύμινο, ρίγανη, πιπέρι μαύρο, αλάτι, λίγο μπαχάρι...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ