ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΜΑΦΑΛΝΤΙΝΕΣ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

 

Υλικά:
  • 500 γραμ. Mafaldine Barilla ή ταλιατέλες ή χυλοπίτες ή παπαρδέλες
  • 2/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 25 γραμ. βούτυρο λούρπακ
  • 1 κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι
  • ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι
  • 2 δόντια σκόρδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 7-8 καραβίδες μεγάλες (ή 4-5 αστακούς μικρούς ζωντανούς)
  • 8 γαρίδες μεγάλες
  • 14-15 γυαλιστερές ή σωλήνες
  • 5-6 φουντίτσες σέλινο
  • 5-6 φουντίτσες μαϊντανό
  • 2-3 φυλλαράκια αρμπαρόρυζα (μοσχομολόχα)
  • 8-10 τοματίνια
Εκτέλεση:
  • Πλένουμε καλά καλά τα θαλασσινά με κρύο νερό και ειδικά τα όστρακα τα βουρτσίζουμε πολύ σχολαστικά.
  • Χτυπάμε τα σκόρδα στο γουδί μαζί με το αλάτι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε μαϊντανό, σέλινο και αρμπαρόριζα μαζί. Πλένουμε τα τοματίνια καλά καλά και με το χέρι μας προσεκτικά να μην ανοίξουν αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους.
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό αρκετό ώστε αργότερα να μπορούμε να φτιάξουμε τα μακαρόνια. Ρίχνουμε τα θαλασσινά όλα μαζί και βράζουμε για 15 -20 λεπτά μέχρι το κέλυφος του αστακού αλλάξει χρώμα / ξεθωριάσει. Τα ψαρεύουμε μέσα από την κατσαρόλα και τα φυλάμε σε μεταλλικό σκεύος σκεπασμένα με πάνινη πετσέτα μέχρι να έρθει η ώρα να τα σοτάρουμε. Προσοχή: τα όστρακα που δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε. Στο νερό που μας περίσσεψε, αφού πάρει βράση, ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά ακριβώς όσα λεπτά αναγράφονται στο πακέτο.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το βούτυρο μαζί και σοτάρουμε σκόρδο και κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα θαλασσινά και ανακατεύουμε προσεκτικά να μην αποσυναρμολογηθούν για 3’.
  • Πιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα τοματίνια το σέλινο-μαϊντανό-αρμπαρόρυζα, ανακατεύουμε 2 –3 γύρες και σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά.
  • Τέλος, προσθέτουμε και τα ζυμαρικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάψει με βούτυρο ή όποιο άλλο λίπος. Ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε.
Ταιριάζει με λευκό κρασί (πχ. ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ Μπουτάρη) και σηκώνει ψωμάκια για παπάρες.

Καλή σας όρεξη

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια ογκρατέν

Υλικά (για 6 άτομα): ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 4 κουταλιές σούπας αλεύρι 3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα 2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 1 μέτριο...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια με κιμά

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ (3-4 άτομα) ΥΛΙΚΑ 1/2 πακέτο μακαρόνια 1 τριμμένη ντομάτα ή ανάλογο πελτέ 1/4 κιμά (μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο) 5 ποτήρια νερό 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Σπαγγέτι καρμπονάρα

Υλικά: 1/2 κιλό σπαγέτι βρασμένα σε αλατισμένο νερό 1/4 μπέικον μακρόστενο ψιλοκομμένο 1/4 ζαμπόν ψιλοκομένο ή 1/2 ZWANN τριμμένο 1/4 GOUDA τριμμένο 1/4 KERRYGOLD τριμμένο 1 κρέμα γάλακτος (μεσαίο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ