ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC
ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ)
Υλικά:
- καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ)
- 2-3 λίτρα νερό
- αλάτι
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Εκτέλεση:
Με κρέας:
Βάζουμε σε ένα τηγάνι κομματάκια χοιρινού κρέατος με λίπος και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Σερβίρισμα- τρόπος που τρώγεται:
Σερβίρουμε με αλμυρό τριμμένο τυρί (π.χ φέτα) ξεχωριστό σε άλλο πιάτο. Η μαμαλίγκα κόβεται σε φέτες από τη γυναίκα του σπιτιού με κλωστή, από κάτω (από τη βάση) προς τα πάνω όταν όλοι είναι στο τραπέζι. Παίρνουν ένα κομματάκι μικρό από τη φέτα τους, το βάζουν στο χέρι, κάνουν με τα δάχτυλα μια μικρή τρυπούλα- εσοχή στο ψωμί και το βουτούν πρώτα στο κρέας και μετά στο τριμμένο τυρί και ... το τρώνε (σαν αυτό που λέμε "κάνουν παπάρα").
Με ψάρι:
Τηγανίζουμε κάποιο ψάρι που ταιριάζει για τηγάνι π.χ. μπαρμπούνι σε καλαμποκάλευρο και το συνοδεύουμε με σκορδαλιά μοζδέι (η μολδαβική εκδοχή για τη σκορδαλιά) και τριμμένη φέτα.
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ'αφήνουμε να βράσει. (Η κατσαρόλα που χρησιμοποιούν στη Μολδαβία είναι με στρογγυλό πάτο, χρησιμοποιείται σα "φόρμα" για το
φαγητό και τη βάζουν είτε πάνω σε γκάζι είτε στη σόμπα).
- Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε λίγο παραπάνω από το μισό καλαμποκάλευρο σιγά σιγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε για να
μη σβολιάσει το αλεύρι. Χρειάζεται πολύ καλό και συνεχόμενο ανακάτεμα.
Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά ώσπου να πήξει. Αν δεν είναι πολύ πηχτό, θέλει κι άλλο αλεύρι οπότε προθέτουμε σιγά σιγά τόσο αλεύρι ώστε να πήξει. (Η διαδικασία είναι παρόμοια με τον τρόπο που φτιάχνουμε το σιμιγδαλένιο χαλβά). Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει 10-15 λεπτά. - Όταν είναι έτοιμο, αρχίζει να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Το βγάζουμε αναποδογυρίζοντας την κατσαρόλα, η μαμαλίγκα είναι ήδη πηχτή και ξεκολλάει από την κατσαρόλα σα να ήταν σε φόρμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν θα τη βγάλετε από την κατσαρόλα πρέπει να έχει ήδη πήξει, ενώ το χαλβά το βάζετε πρώτα στη φόρμα και μετά πήζει).
Με κρέας:
Βάζουμε σε ένα τηγάνι κομματάκια χοιρινού κρέατος με λίπος και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Σερβίρισμα- τρόπος που τρώγεται:
Σερβίρουμε με αλμυρό τριμμένο τυρί (π.χ φέτα) ξεχωριστό σε άλλο πιάτο. Η μαμαλίγκα κόβεται σε φέτες από τη γυναίκα του σπιτιού με κλωστή, από κάτω (από τη βάση) προς τα πάνω όταν όλοι είναι στο τραπέζι. Παίρνουν ένα κομματάκι μικρό από τη φέτα τους, το βάζουν στο χέρι, κάνουν με τα δάχτυλα μια μικρή τρυπούλα- εσοχή στο ψωμί και το βουτούν πρώτα στο κρέας και μετά στο τριμμένο τυρί και ... το τρώνε (σαν αυτό που λέμε "κάνουν παπάρα").
Με ψάρι:
Τηγανίζουμε κάποιο ψάρι που ταιριάζει για τηγάνι π.χ. μπαρμπούνι σε καλαμποκάλευρο και το συνοδεύουμε με σκορδαλιά μοζδέι (η μολδαβική εκδοχή για τη σκορδαλιά) και τριμμένη φέτα.
Μοσχάρι chow mein
Υλικά (για 4 άτομα): ½ κιλό μοσχαράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες 10 αποξηραμένα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 κλωναράκι σέλερι 1 σκελίδα σκόρδο 3 πιπεριές...
Lecso (Ουγγρικό)
Υλικά 1 κ. πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 1 κ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λάδι 1 φλ. ρύζι αλάτι 1 χωριάτικο λουκάνικο ανά άτομο Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμύδι με...
ISICIA OMENTATA (μπιφτέκια)
(Απίκιος 2, 1, 7) Συστατικά: 500g κιμά 1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι 50ml Liquamen (μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κλ αλάτι + λίγο λευκό κρασί)...