ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC
ΜΑΝΤΥ

 

Υλικά (για 8 άτομα περίπου):
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (αρνίσιο για τους σκληροπυρηνικούς) με πολύ λίπος
  • 1 κιλό κρεμμύδια μεγάλα
  • 0.5 λίτρο νερό
  • αλάτι, πιπέρι, λάδι
Εκτέλεση:
  • Αλέθουμε τον κιμά (αν δεν τον αγοράσαμε ήδη αλεσμένο) σε κρεατομηχανή με μεγάλες τρύπες στο μύλο (8-10 χιλιοστά). Ακόμα καλύτερα να το ψιλοκόψουμε με μπαλτά (σημ. Γιάννη: βλ. σχετικο άρθρο). Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Το ανακατεύουμε προσεχτικά με τα δάχτυλα ανοιχτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΖΟΥΛΑΜΕ το κιμά. Το σκεπτικό είναι να ανακατευτεί ο κιμάς και να παραμείνει «σπυρωτός». Το αφήνουμε στην άκρη προς το παρόν.
  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη: ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό, ένα κουτάλι λάδι, λίγο αλάτι και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού (προαιρετικά). Το ζυμώνουμε με μίσος (όχι με οργή γιατί τα πιτσιλίσουμε όλη τη κουζίνα), σαν να προσπαθούμε να το χωρέσουμε σε κάτι πολύ πιο μικρό, για 15 λεπτά. Άμα η ζύμη είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλεύρι, άμα είναι πολύ σκληρό την κάτσαμε. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Ευκαιρία να ανακατέψουμε τον κιμά.
  • Με τη βοήθεια της σχετικής μηχανής (αυτής για τα ζυμαρικά, με τη μανιβέλλα), ή του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστών αναλόγως της σκληρότητας. Τη κόβουμε σε τετράγωνα περίπου 10 εκατοστών. Στο κέντρο κάθε τετραγώνου βάζουμε λίγο κιμά και διπλώνουμε τις άκρες φτιάχνοντας μια πυραμίδα; φακελάκι. Αφαιρούμε την κορυφή και ενώνουμε τις άκρες ανά δυο. (σημ. Γιάννη: δεσμεύομαι να προσθέσω εικονίτσες την επόμενη φορά που θα το φτιάξω) Το βουτάμε σε λάδι και το τοποθετούμε στο ράφι της συσκευής για μαγείρεμα στον ατμό. (σημ. Γιάννη: ελλείψη άλλης συσκευής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πράμα που βάζουμε στην κατσαρόλα για να κάνουμε λαχανικά στον ατμό, και που δεν ξέρω πως το λένε) Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο κιμάς, η ζύμη ή η υπομονή μας.
  • Το μαγειρεύουμε στον ατμό για 40 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό με σάλτσα τύπου «σμετάνα» (1 γιαούρτι ΤΟΤΑΛ ανακατεμένο με κρέμα γάλακτος). Προαιρετικά μπορεί να προστεθεί από πάνω λίγο πάπρικα. Κατά την παράδοση τρώγεται με τα χέρια.
Καλή Ορεξη!

Υποσημείωση: Επειδή αυτό το φαγητό είναι εξαιρετικά λιπαρό, δεν ενδείκνυται η συχνή κατανάλωση (1-2 φορές το χρόνο είναι αρκετές). Για τον ίδιο λόγο, δεν ενδείκνυται η κατανάλωση νερού, όσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός (προκαλεί πήξη των λιπαρών στο έντερο με αποτέλεσμα την φραγή - νερό και λίπος δεν πάνε μαζί, όπως ξέρει καλά όποιος έχει ρίξει ποτέ λάδι στον νεροχύτη). Κατά παράδοση αυτό το φαγητό πάει με βότκα, και ακολουθείται με τσάι - οι Ουζμπέκοι το κάνουν αυτό και μέσα στο κατακαλόκαιρο πάντως (γύρω στους 40 έχουν κι αυτοί), επειδή η εφίδρωση που προκαλεί τους δροσίζει...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Μοσχάρι chow mein

Υλικά (για 4 άτομα): ½ κιλό μοσχαράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες 10 αποξηραμένα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 κλωναράκι σέλερι 1 σκελίδα σκόρδο 3 πιπεριές...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Lecso (Ουγγρικό)

Υλικά 1 κ. πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 1 κ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λάδι 1 φλ. ρύζι αλάτι 1 χωριάτικο λουκάνικο ανά άτομο Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμύδι με...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

ISICIA OMENTATA (μπιφτέκια)

(Απίκιος 2, 1, 7) Συστατικά: 500g κιμά 1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι 50ml Liquamen (μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κλ αλάτι + λίγο λευκό κρασί)...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ