από
SirDimitrios
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Υλικά:
Για τον μπακαλιάρο:
- μακαλιάρο (στο αλάτι)
- 1 κουτάκι μπύρα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι
Για τη σκορδαλιά:
Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό, το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως τη γεύση του.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
Τηγανίζουμε στο τηγάνι με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ ή μακριά τα παιδάκια σας.
Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε τη σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μια μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Η ποσότητα των υλικλων δεν είναι ακριβής. Δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη τη θέλετε. Θα πρότεινα να τη δοκιμάζετε καθώς τη φτιάχνετε .
Εγώ κάθε φορά την δοκιμάζω και έχω απλά σημειώσει αυτές τις ποσότητες μόνο και μόνο για να θυμάμαι περίπου τα ποσοστά του κάθε υλικού.
Λίγα μυστικά ακόμα
Υπαρχει και συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα αλλά εγώ δεν την έχω. Όποια την έχει ας την προσθέσει.
Γίνονται πολύ ωραία για τραπεζι σε κεφτεδάκια. Κάνεις το ίδιο πράγμα μόνο που τρίβεις το μπακαλιάρο και τον ρίχνεις στο κουρκούτι. Ψιλοκόβεις και μαϊντανό και με κουτάλι τον ρίχνεις στο τηγάνι.
- 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
- 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
- 2 κ.σ. λάδι
- 1 χούφτα καρύδια
- αλάτι - λευκό πιπέρι
- 1 κ.γ. ξύδι
- μαϊντανό προαιρετικά
Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό, το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως τη γεύση του.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
Τηγανίζουμε στο τηγάνι με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ ή μακριά τα παιδάκια σας.
Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε τη σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μια μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Η ποσότητα των υλικλων δεν είναι ακριβής. Δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη τη θέλετε. Θα πρότεινα να τη δοκιμάζετε καθώς τη φτιάχνετε .
Εγώ κάθε φορά την δοκιμάζω και έχω απλά σημειώσει αυτές τις ποσότητες μόνο και μόνο για να θυμάμαι περίπου τα ποσοστά του κάθε υλικού.
Λίγα μυστικά ακόμα
Υπαρχει και συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα αλλά εγώ δεν την έχω. Όποια την έχει ας την προσθέσει.
Γίνονται πολύ ωραία για τραπεζι σε κεφτεδάκια. Κάνεις το ίδιο πράγμα μόνο που τρίβεις το μπακαλιάρο και τον ρίχνεις στο κουρκούτι. Ψιλοκόβεις και μαϊντανό και με κουτάλι τον ρίχνεις στο τηγάνι.
Αγγινάρες με σουπιές και πατάτες
Υλικά 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 200 γρ. άσπρο ξηρό κρασί 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 600 γρ....
Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας
Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...
Πώς καταψύχονται τα ψάρια
Τα ψάρια και τα όστρακα πρέπει να καταψυχθούν μέσα σε ένα 24ωρο από την ώρα που πιάστηκαν. Γι'αυτό και δεν καταψύχουμε "φρέσκα" ψάρια που πήραμε από το ιχθυοπωλείο. Μόνο αληθινά φρέσκα ψάρια, λοιπόν,...