Γνώστες της Πατάτας είναι οι γκουρμέ εκείνοι τύποι που προτείνουν κάτι σαν: "Μεγάλε πάμε στο Τάδε. Εκεί έχει κάτι πατάτες όχι προτηγανισμένες".
Οι πραγματικοί γκουρού της πατάτας βέβαια θα χρησιμοποιήσουν την αργκό της Πατάτας: "Μεγάλε πάμε στο Τάδε. Εκεί έχει πατάτες της Γιαγιάς".
Μπαίνουμε στην Εποχή της Πατάτας
Υπάρχουν πλέον δυο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που ξαφνικά είναι οι γνώστες της Πατάτας και οι άλλοι. Ποιοί είναι ποιοί;
Γνώστες της Πατάτας είναι οι γκουρμέ εκείνοι τύποι που προτείνουν κάτι σαν: "Μεγάλε πάμε στο Τάδε. Εκεί έχει κάτι πατάτες όχι προτηγανισμένες".
Οι πραγματικοί γκουρού της πατάτας βέβαια θα χρησιμοποιήσουν την αργκό της Πατάτας: "Μεγάλε πάμε στο Τάδε. Εκεί έχει πατάτες της Γιαγιάς".
Ενα μαγαζί που φτιάχνει λοιπόν Πατάτες της Γιαγιάς καμαρώνει και κομπάζει σαν γύφτικο σκεπάρνι. Δηλαδή για να μην ξεχνιόμαστε ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ GOURME ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ!!!
Θα έρθει λοιπόν ο σερβιτόρος, τσουπ, τσουπ, περήφανος διότι λέει από μέσα του "Είμαι Μάγκας. Δουλεύω εδώ που σερβίρουν τις πατάτες της γιαγιάς". Παρακαλώ τι θα πάρετε; Και εδώ συμβαίνει το απίστευτο. Ο γκουρού του λέει: "Πατάτες της Γιαγιάς;". Ο άλλος απαντά "Χμ μισό λεπτό να δω αν έχουμε. Ναι κάτι γίνεται". Παράλληλα, ο δικός μας ο γκουρού, γυρίζει και κλείνει σε εμάς το μάτι ότι καθάρισε για πάρτη μας.
Βιβλιογραφία: Δημήτρης και Μαρία στο Ζύθος στην Αμφιθέας.
Και όλα τα καλά μαγαζιά νομίζουμε, περνάνε την φάση της Πατάτας. Σε όλα τα Beer Academy υπάρχει το μενού "Κότσι". Πρόκειται για γουρουνόπουλο (όντως πολύ ωραίο, να φάτε, να φάτε) αλλά με μικρά γράμματα περιγράφουν το πιάτο και με τρόμο βλέπουμε "συνοδεύεται από στρογγυλές πατάτες της Γιαγιάς". Οταν λάβαμε το πιάτο, είχε όντως καμμιά 10αριά, φετούλες στρογγυλές τηγανιτής πατάτας.
Βιβλιογραφία: Beer Academy στην Χαλκίδα.
Αλλη φάση Πατάτες της Γιαγιάς, είναι στην Στενή Ευβοίας, που έχει γίνει τούριστ. Ο μαγαζάτορ, εκτός ότι σε κερνάει κοκορετσάκι στην πόρτα (SOP: Standard Operating Procedure), όταν έρθει για παραγγελία τονίζει "Και οι Πατάτες μας ΔΕΝ είναι προτηγανισμένες". Δηλαδή και εκεί η Γιαγιά έχει ρίξει τα δίκτυα της.
Βιβλιογραφία: Αλέξης και Μαργαρίτα στον Καρλατήρα στην Στενή Ευβοίας.
Συνεχίζουμε με εκτεταμένες αναφορές στην Πατάτα της Γιαγιάς.
Υπάρχει η πραγματική Γιαγιά που έφτιαχνε Πατάτες της Γιαγιάς στην Νίσυρο (βλέπε Νίσυρος-HOWTO). Εκεί εκδηλώθηκε η δεύτερη κατηγορία. Αυτοί που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της ΜΗ ΠΡΟΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ. Αυτοί με τρόμο, θαυμασμό και δέος, βλέπουν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ζωή τους από κοντά, την βρώμικη και ασύμμετρη πατάτα, να ξεφλουδίζεται από μια ζαρωμένη γριά και να πέφτει σε μια λεκάνη με νερό. ΣΟΚ! Είναι κάτι, για να σας το εξηγήσουμε, σαν να πας να αγοράσεις γάλα, και ο μαγαζάτορας, ανοίγει μια ντουλάπα, και από μέσα μια ψωροαγελάδα που μυρίζει βγαίνει μουγκανίζοντας, την αρμέγει σε μια λεκάνη και με ένα χωνί σας δίνει σε ένα μπουκάλι απο κόκα κόλα το γάλα σας.
Βιβλιογραφία: Στέλλα, Προκόπης, Αλεξάνδρα και ο Γκίλμπερτ (ο της δεύτερης κατηγορίας).
Υπάρχουν αυτοί που την Πατάτα τους την πουλάνε ακριβά. Συνήθως το να τους ζητήσεις να φτιάξουν την Πατάτα είναι κάτι που πρέπει να παρακαλέσεις γονατιστός. Σε αίτημα μας για την Πατάτα πήραμε την εξής απάντηση: "Και ρε μεγάλε θα τηγανίσω τώρα εγώ πατάτες, για 5 κατοστάρια;" Τώρα γιατί τις έχει ακόμα σε αυτήν την τιμή είναι ανεξήγητο
Βιβλιογραφία: Αμοργός, Κατάπολα, Διακοπές, Ταβέρνα στο Λιμάνι
Και τέλος, αυτοί που δεν ακούνε την Πατάτα τους. Παρακαλάς, ουρλιάζεις, δείχνεις την Πατάτα των δίπλα, αλλά κάνουν την κορόιδα. Η Πατάτα τους θέλει προσπάθεια.
Βιβλιογραφία: Σοφία και Βασίλης στην Άνδρο.
Με λίγα λόγια. Ξυπνάτε ρε! Απλά πατάτες είναι. Τηγανιτές. Δεν είναι γκουρμέ. Δεν ζείτε σε ταινία. Α...και κάτι άλλο. Εμείς σπίτι μας έχουμε τις Πατάτες της Γιαγιάς. Ακούστε πως το κάναμε. Πας στον μπακάλη, παίρνεις Πατάτα. Την ξεφλουδίζεις και την πετάς μέσα στο καυτό λάδι. Περιμένεις 10 λεπτά. Αδειάζεις σε ένα πιάτο. Προαιρετικά ρίχνεις από πάνω το Τυρί (της Γιαγιάς). ΓΚΟΥΡΜΕ Ε;; ΠΑΘΑΤΕ!!! ΖΗΛΕΥΕΤΕ;;; ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ ΜΑΣ!!!
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί τηγανητοί
Υλικά (για 4 άτομα) 20 κολοκυθοανθοί μεγάλοι (ολόφρεσκα λουλούδια από κολοκύθια) 200 γραμ. φέτα τριμμένη 100 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη μαϊντανό ψιλοκομμένο λάδι για τηγάνισμα 2 αυγά Υλικά για το...