ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Υλικά (6 άτομα):
- 1-1.5 κιλό μεγάλες μελιτζάνες
- χοντρό αλάτι
- 1/4 φλυτζ. (60ml) ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο (έξτρα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 κιλό αρνίσιο κιμά
- 425 γραμ. ντοματάκια κονσέρβας
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλυτζάνι (125ml) ξηρό κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές τεμαχισμένο φρέσκο μαϊντανό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλας
- αλατοπίπερο
- 1/4 φλυτζάνι (20 γραμ.) τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Υλικά για την μπεσαμέλ:
(Στο site θα βρείτε και άλλη συνταγή για μπεσαμέλ εδώ)
- 125 γραμ. βούτυρο
- 2/3 φλυτζ. (100 γραμ.) αλεύρι
- 1 λίτρο (4 φλυτζ.) γάλα
- 1/2 φλυτζ. (40 γραμ.) τριμμένη παρμεζάνα
- 2 αβγά
Εκτέλεση:
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες 5mm. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε για 20 λεπτά.
- Ξεπλένετε τις μελιτζάνες με κρύο νερό και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τοποθετείτε τις φέτες μελιτζάνας πάνω σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί, δημιουργώντας ένα μονό στρώμα. Τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Ζεσταίνετε το έξτρα λάδι (2 κουταλιές) σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να αποκτήσει ο κιμάς καφέ χρώμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια (με το ζουμί τους), τον πελτέ, το κρασί, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, κανέλα και αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τα υλικά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 30 λεπτά.
- Αλείφετε ένα ταψί με λάδι. Απλώνετε μια στρώση με το 1/3 των μελιτζανών, σκεπάζετε με τη σάλτσα του κιμά, έπειτα με το μισό των υπόλοιπων μελιτζανών, ρίχνετε από πάνω τον υπόλοιπο κιμά και τέλος τις μελιτζάνες που έμειναν.
- Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και ρίχνετε το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
- Το ψήνετε χωρίς να το σκεπάσετε, σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Πώς να φτιάξετε τη μπεσαμέλ:
- Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε μέσα το αλεύρι και ανακατευετε συνέχεια μέχρι να βράσει.
- Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας. Βάλτε το πάλι στη φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να βράσει και να αποκτήσει λεπτή υφή.
- Απομακρύνετε πάλι από τη φωτιά, ρίξτε μέσα ανακατεύοντας το τυρί.
- Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο, ρίξτε τα αβγά και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή μία μέρα νωρίτερα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένη.
Παραλλαγή: Η συνταγή της μητέρας μου είναι λίγο διαφορετική. Στο κάτω μέρος του ταψιού, στρώνει μια στρώση τηγανητές πατάτες για να το κάνει πιο συμπαγές.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί τηγανητοί
Υλικά (για 4 άτομα) 20 κολοκυθοανθοί μεγάλοι (ολόφρεσκα λουλούδια από κολοκύθια) 200 γραμ. φέτα τριμμένη 100 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη μαϊντανό ψιλοκομμένο λάδι για τηγάνισμα 2 αυγά Υλικά για το...
Κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (η επιστροφή)
Σας γράφω για νa βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους... Διάβασα κάποια συνταγή για κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, από κάποια κυρία Παναγιώτα. Αυτό που περιγράφει μόνο πιπεριές Φλωρίνης δεν θα μπορούσες...