από
Ermioni
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ-ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Υλικά:
- * 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- * 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
- 1 αυγό
- ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
- λίγο αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- τους σπόρους από ένα περικάρπιο βανιλλιας ή βανιλλινη
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρα κομμάτια, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθετουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μία λεκάνη.
Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός απο τα αμύγδαλα.
Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στην ζύμη.
Tην αφήνουμε για μία με δυο ώρες σε μεμβράνη στο ψηγείο να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε την ζύμη μας και την κάνουμε μπαστούνι (σαν ρολο), όσο πιο στενό και μακρύ θέλουμε, και κόβουμε φέτες.
Bάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Mολις βγουν τα πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρα κομμάτια, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθετουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μία λεκάνη.
Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός απο τα αμύγδαλα.
Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στην ζύμη.
Tην αφήνουμε για μία με δυο ώρες σε μεμβράνη στο ψηγείο να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε την ζύμη μας και την κάνουμε μπαστούνι (σαν ρολο), όσο πιο στενό και μακρύ θέλουμε, και κόβουμε φέτες.
Bάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Mολις βγουν τα πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...